Zdravje > Aktualno
3540 ogledov

Covid-19: Kaj bo s cepljenjem te velike skupine bolnikov

Cepljenje proti covid-19 Epa
V Sloveniji na primer  danes živi več kot 81.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli za rakom. Cepljenje se priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem zdravljenju raka, pri bolnikih na aktivnem zdravljenju, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja.

Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 predvideva v prvi fazi cepiti do deset odstotkov prebivalstva, druga faza je načrtovana za drugo četrtino leta 2021, nato sledi še tretja. Pripravljen je tudi prednostni seznam skupin, ki bodo cepljene najprej. Gre za najbolj ogrožene skupine prebivalcev in pa kritične skupine za delovanje družbe.

Če so zdaj na vrsti zdravstveni delavci in jim bodo sledili še preostali upokojenci, bodo kaj hitro na vrsti kronični bolniki mlajši do 60 let; gre za bolnike z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolnik, kar je okoli 400.000 tisoč ljudi, piše v nacinalni strategiji. Kdaj natanko bo kdo na vrsti, je odvisno od prihoda cepiv v Slovenijo. 

Kako varno in učinkovito bo cepivo?

Pri kroničnih bolnikih se seveda pojavljajo vprašanja o učinkovitosti in varnosti teh novih cepiv proti covidu. V Sloveniji na primer  danes živi več kot 81.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli za rakom. Številni bolniki in tudi njihovi zdravniki, se verjetno sprašujejo ali je na voljo dovolj informacij o učinkovitosti in varnosti novega mRNK COVID-19 cepiva pri bolnikih z rakom.

Komu bodo cepljenje odsvetovali?

Pri kroničnih bolnikih se seveda pojavljajo vprašanja o učinkovitosti in varnosti teh novih cepiv proti covidu, pri  Društvu onkoloških bolnikov Slovenije so zato odgovore poiskali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer odgovarjajo, da je mRNK cepivo (razvili sta ga podjetji Pfizer in BioNTech ter podjetje Moderna - s prvim že cepijo, tudi drugo bo kaj kmalu pri nas) učinkovito in varno pri rakavih bolnikih, ki so zaključili zdravljenje.

"Glede na razpoložljivo literaturo (registracijska raziskava cepiva BNT162b2 Polacka in sodelavcev, NEJM 2020) je mRNK cepivo učinkovito in varno pri rakavih bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Večinoma gre za bolnike na sledenju, po zaključenem onkološkem zdravljenju, ki so bili vključeni v raziskave. Pri njih ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov in se jim cepljenje priporoča," odgovarja strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak. 

Onkologinja pojasnjuje, da glede onkoloških bolnikov, ki so na sistemskem zdravljenju ali obsevanju ni dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni, skratka tem bolnikom se cepljenje odsvetuje.

"Glede na empirično znanje ne predvidevamo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva pri onkoloških bolnikih na hormonskem zdravljenju, tarčnem zdravljenju ali obsevanju v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje načeloma priporoča. Pri bolnikih, ki prejemajo imunosupresivno kemoterapijo ali imunoterapijo pa obstaja predvsem vprašanje učinkovitosti in tudi varnosti cepiva," pravi Oblakova, ki dodaja, da je pri teh bolnikih potrebna skrbna individualna presoja o smiselnosti cepljenja. Po njenem se bo pri teh bolnikih presojalo glede na vrsto kemoterapije ali imunoterapije, kot tudi splošno stanje bolnika. 

Načeloma se torej cepljenje priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem zdravljenju raka. Pri bolnikih na aktivnem zdravljenju, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • Ender3 15:09 06.januar 2021.

    Cepljenje se odvija v 4 fazi, preizkuša se na ljudeh. Bolj kot to, je v ospredju komercijalizacija cepiva. Izraelci plačujejo 3x več za dozo, kot Amerikanci, slednji zavračajo registracijo Oxford cepiva, čeprav ima prednosti in je 10x ceneje. Nemci hitijo ...prikaži več s cepljenjem s svojim Bionteh cepivom, mimo dogovora z EU komitejem. Pri vsem tem pa, kako razumeti Francoze, ki s cepljenjem sploh ne hitijo, imajo pa zelo strog lockdown. Za globaliste in farmacevtske lobije je očitno denar bolj pomemben.

  • sunny35 13:54 06.januar 2021.

    V petek vsi na kolo proti korupciji na Računskem sodišču in KPK! Za Slovenijo gre ❤ Zahtevamo odstop Vesela in Šumija!

  • Avatar ovca
    ovca 13:34 06.januar 2021.

    Cepivo je bilo probano na zelo majhnem številu ZDRAVIH ljudi. Od kje potem ideja kvazistrokovnjakom, glede kakršnih koli učinkov na nezdravo populacijo, ko ste že pri zdravi populaciji preskočili preskuse? Ste šli z računalniškim modelom takoj na ljudi?? Upam, da ...prikaži več bodo ovce, ki se mislijo cepiti sabo prinesle papir, da za vse stranske učinke jamči tisti, ki cepi (absolutno kazensko in moralno). Pa me zanima, kdo bo hotel kogarkoli cepit s tem sranjem....