Slovenija
26951 ogledov

Vse resnejši scenarij: če se ne boste cepili, pozabite na počitnice na Hrvaškem

Hrvaška plaža Profimedia
Evropski voditelji bodo začeli konkretne razprave o usklajenem potnem listu za cepljene osebe, s katerim bo mogoče v prihodnje prehajati mejo.

Voditelji članic EU bodo prihodnji teden začeli z razpravo o uvedbi enotnih cepilnih listin, s katerimi želijo oživiti možnost trenutno skoraj prekinjenih potovanj izven meja držav. Te listine bodo imele ključno vlogo v prihodnji turistični sezoni, čeprav vodja slovenske konzularne službe Andrej Šter opozarja, da čaka članice za vzpostavitev enotne in kredibilne listine do poletja ogromno dela.

Idejo o enotnem certifikatu o cepljenju in s tem imunosti proti bolezni covid-19 ter prenašanju virusa povzročitelja po vrhovih evropskih prestolnic kroži že nekaj časa. Najprej so jo predlagali od tujega turizma odvisni Grki. Vlade Estopnije, Madžarske, Španije, Danske, Belgije in nečlanice Islandije so po poročanju Daily Maila že namignilče, da bodo podprle uvedbo standardizirane listine. 

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Šter: Ideja je dobra, a pot do listine ne bo lahka

Šter meni, da je ideja o uvedbo standardiziranega potrdila o cepljenju proti covidu-19 zelo dobra ideja. "Ampak od ideje do realizacije je kar zahtevna pot in precej korakov je treba narediti," dodaja. 

Med drugim je treba določiti format tega potrdila. Zagotoviti je treba tudi, da bo potrdilo kredibilno, saj "bo zanimivo za tiste, ki služijo s potovanji ali pa s preskrbo z manj kredibilnimi dokumenti te vrste", je posvaril Šter v pogovoru za STA.

EU se mora po njegovem mnenju ustrezno pripraviti na to in akterjem s tega področja omogočiti izvajanje ustreznih aktivnosti, ki bodo omogočile začetek potovanj. Ti akterji so turistične organizacije, tisti, ki opravljajo mejni ali letališki nadzor, ter letalski in drugi prevozniki.

"To bo začetek procesa, ki bo verjetno trajal kar nekaj časa. To se ne bo spremenilo z enkratnimi gestami, ampak bo treba precej dela. In zlasti, pri čemer smo prav tako na preizkušnji, bo potrebna velika stopnja medsebojnega zaupanja. Države morajo vzpostaviti sistem, pri katerem bodo verjele, da je na drugi strani nekdo, ki mu lahko zaupajo, da je svoje delo opravil celovito in dobro," je pojasnil vodja konzularne službe.

cepljenje | Avtor: Epa Epa

Če bi se vsi zares zelo intenzivno lotili tega sistema izdaje potrdil in če bi postopek cepljenja potekal optimalno, je mogoče prve rezultate na področju sproščanja omejitev potovanj pričakovati že poleti, je dejal. Vendar pa je to "strašno ambiciozen cilj".

Trenutno po Evropi veljajo različno strogi režimi, ki se zaradi pojava bolj nalezljivega seva bolezni še zaostruje. Na Hrvaško je na primer nemogoče priti iz razloga nenujnega potovanja, za vstop v Avstrijo se je treba elektronsko registrirati, za vstop v Nemčijo morajo vsi prišleki v 48 urah predložiti negativen izvid testa, če so bili v zadnjih 10 dneh v državah s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija ...

Šter je opozoril tudi, da v tem trenutku turistični obiski v Evropi niso niti dobrodošli niti priporočljivi, včasih pa tudi niso dopustni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Janez 08:51 17.januar 2021.

    Tudi če bi se želeli cepiti, cepiva ni dovolj na razpolago!!Nehajte zajebavati in pišite primerne članke! Hrvati nas bodo spuščali tudi brez potrdila , samo da bodo zaslužili!!

  • Robek 23:04 16.januar 2021.

    Nabijem vam hrvate in cepljenje...

  • vzev 16:08 16.januar 2021.

    Kako so smešni. Hrvati, da bi zahtevali, da boš cepljen? Ko bo prišla poletna sezona bodo takoj odpirali meje. Samo, da prineseš denar in jim bo vredu. Saj že lani so rajši imeli odprte klube, samo da so imeli turiste.