Zdravje > Aktualno
1121 ogledov

Cepivo proti covidu-19: "Zelo se trudimo za ta šesti odmerek"

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
1/9
UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
"Nekje v 95- odstotkih ta šesti odmerek uspemo dobiti, seveda pa ne za vsako ceno," pravi farmacevtka v UKC Maribor Maja Petre.

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor
Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo 27. decembra, torej pred tremi tedni. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše.

Iz UKC Maribor so na primer sporočili, da so nekatere zaposlene že cepili z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva. Kako poteka to cepljenje, kje in kako hranijo to občutljivo sestavino, nam predstavi predstojnica Centralne lekarne UKC Maribor, farmacevtka Maja Petre. 

To cepivo je še posebej občutljivo

Cepivo v UKC Maribor prispe po hladni verigi in zahteva poseben režim shranjevanja v strogo nadzorovanih prostorih skladišča centralne lekarne.

Že samo ravnanje z zdravili in cepivi zahteva veliko natančnosti in odgovornosti. Pfizerjevo cepivo, s katerim trenutno cepijo tamkajšnje zaposlene, pa je še posebej občutljivo. Njegova stabilnost je namreč povezana z izjemno nizkimi temperaturami. "V lekarno prispe v hladni verigi, pripeljejo ga delavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Da je cepivo stabilno, ga je treba shranjevati pri – 80 stopinjah Celzija. Takrat ga lahko hranimo dlje časa, ko pa to cepivo enkrat prestavimo v običajni hladilnik, se njegova stabilnost skrajša na pet dni," pripoveduje farmacevtka.

Cepivo iz hladilnice prinašajo sproti

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor

Cepivo iz hladilnice prinašajo sproti, saj je stabilno le še šest ur po tem. "Pripravi se ga tako, da se ga najprej rekonstruira z fiziološko raztopino, nato ga pravilno razpolnimo v injekcijske brizge. Ena viala vsebuje pet odmerkov, z zelo spretnim rokovanjem in natančnim delom, nam včasih uspe pridobiti tudi šesti odmerek, ki ga potem uporabimo za cepljenje naših zaposlenih," o tem dragocenem dodatnem odmerku pove vodja bolnišnične lekarne. Po besedah predsednika vlade Janez Janša, je sicer odobritev šestega odmerka Pfizerjevega cepiva število odmerkov, ki bodo na razpolago, povečalo za 20 odstotkov.

Za ta šesti odmerek se morajo zelo potruditi

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor
"Iz tega cepiva si želimo dobiti čim več odmerkov, zato se zelo trudimo za ta šesti odmerek. Da nam to uspe, potrebujemo ustrezne igle in brizge, vendar nam ne uspe vedno. Nekje v 95- odstotkih ta šesti odmerek uspemo dobiti, seveda pa ne za vsako ceno. Na koncu seveda želimo, da dobimo kakovostni izdelek in predvsem pravilni odmerek."

Pri pripravi cepiva sta zato še kako pomembni natančnost in previdnost, da ga preveč ne stresajo, saj gre za zelo občutljivo substanco. Ko je pripravljeno, se ga prav tako z vso pozornostjo odnese na cepilno mesto. "Od takrat, ko ga damo iz hladilnice in do takrat, ko je oseba cepljena, ne sme preteči več kot šest ur. Na vrečicah je tako oznaka s točno navedbo ure, kdaj je bilo cepivo pripravljeno. Tako da cepilci vedo, katerega porabiti prej oziroma kasneje," še pojasni. 

Navodila za hrambo so zelo natančna, če ne, gre dragocena sestavina v nič

Hrani se ga lahko šest mesecev pri -90 °C do -60 °C. Po odvzemu iz zamrzovalnika lahko neodprto cepivo pred uporabo shranjujejo do pet dni pri temperaturi od 2 °C do 8 °C in do dve uri pri temperaturi do 30 °C.

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor

Odtaljenega cepiva se ne sme ponovno zamrzniti. Pri prenosu med okolji z ultra nizko temperaturo so lahko pladnji z vialami z zaprtim pokrovom, ki vsebujejo 195 vial, po odvzemu iz zamrznjene hrambe, na sobni temperaturi pa največ pet minut. Potem ko pladnje z vialami, ki so bili izpostavljeni sobni temperaturi, vrnejo v zamrznjeno hrambo, morajo tam ostati najmanj 2 uri, preden jih smejo znova vzeti iz nje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • sandi76 09:50 22.januar 2021.

    Ne razumem, je za to potreben kakšen psihični ali fizični napor ? Cepivo je trenutno najbolj dragocena stvar, potrebno ga je uporabit na ta način, da se iz njega dobi največji učinek !