Zdravje > Aktualno
719 ogledov

Novo o dobavi Pfizerjevega cepiva

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor UKC Maribor
V Pfizerju napovedali, da se od prihodnjega tedna dobava nadaljuje po načrtih.

Farmacevtsko podjetje Pfizer naj bi od prihodnjega tedna znova zagotavljalo 100-odstotno dobavo cepiva proti covidu-19 članicam EU. Po zamudah v minulem tednu zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti so v Pfizerju sedaj napovedali, da se od prihodnjega tedna dobava nadaljuje po načrtih, so danes sporočili v Evropski komisiji.

Pfizer je minuli konec tedna presenetil z novico, da bodo v naslednjih tednih pri dobavi zamude. Obenem so v komisiji zatrdili, da so jim v podjetju zagotovili, da bodo zamujeno hitro nadoknadili in da bodo v prvem četrtletju dobavili vse predvidene odmerke.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Zdravje Pfizer začasno omejil dobavo cepiv v Evropo

Sedaj kaže, da bodo motnje v dobavi trajale le teden dni, ne več tednov, kot so napovedali sprva. Pričakuje se, da bodo zamujeno nadoknadili do sredine februarja.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Epa Epa
V komisiji so ob tem danes znova poudarili, da se članice o dobavi odmerkov dogovarjajo neposredno s podjetji, saj najbolje poznajo svoje načrte za cepljenje in potrebe. Zato ne komentirajo navedb o morebitnih pravnih postopkih članic proti podjetju.

Pfizer in BioNTech sta proizvedla cepivo, ki je lani decembra prvo dobilo odobritev za uporabo v EU. Unija se je s podjetjem dogovorila za nakup 600 milijonov odmerkov cepiva. V EU so že odobrili tudi cepivo Moderne, s katero se je unija dogovorila za 160 milijonov odmerkov.

EU je podpisala tudi pogodbe z družbami AstraZeneca za 400 milijonov odmerkov, Sanofi-GSK za 300 milijonov odmerkov, Johnson and Johnson za 400 milijonov odmerkov in CureVac za 405 milijonov odmerkov. Skupaj je torej naročila 2,3 milijarde odmerkov cepiv.

Šesti odmerek sprožil številna vprašanja

Odločitev Evropske agencije za zdravila (Eme), da ob uporabi ustreznih brizg dovoli šesti odmerek iz ene stekleničke, medtem ko je bilo pred tem mogoče iz ene viale uporabiti pet odmerkov, sproža številna vprašanja, na primer ali oziroma, kako to spreminja pogodbeni odnos.

V Bruslju pojasnjujejo, da je pogodba sklenjena za določeno število odmerkov v določenem času. Dejstvo, da je dovoljena uporaba šestega odmerka, pospeši proces, saj imajo članice sedaj na voljo več odmerkov v določenem časovnem obdobju, kot so načrtovale. A pogodbeno dogovorjeno število odmerkov ostaja isto.

O dobavi cepiv in poteku cepljenja bodo drevi razpravljali voditelji članic EU na virtualnem zasedanju. Osredotočili se bodo na nevarnost novih sevov virusa, ki po navedbah v Bruslju terjajo skrajno previdnost in še tesnejše usklajevanje ukrepov za zajezitev pandemije.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.