Zdravje > Aktualno
2469 ogledov

Še ena dobra novica o cepivu, ki ga pričakujemo tudi v Sloveniji

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
Vlogo za promet s cepivom, s katerim se je treba cepiti samo enkrat, je podjetje Johnson & Johnson vložilo tudi že v Evropski uniji. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga.

Cepivo, ki ga je razvilo ameriško podjetje Johnson & Johnson, je visoko učinkovito proti hudim oblikam covida-19, je danes sporočil ameriški urad za hrano in zdravila (FDA). Učinkovito je tudi proti južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa, ki veljata za bolj nalezljivi. Strokovnjaki FDA bodo prošnjo za odobritev obravnavali v petek.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janša: Interes za cepljenje je med ljudmi zelo velik

Obsežne klinične preizkuse, v katerih je skupaj sodelovalo skoraj 44.000 ljudi, so izvedli v ZDA, Južni Afriki in Braziliji. V ZDA se je cepivo izkazalo za 85,9-odstotno učinkovito pri preprečevanju hude oblike koronavirusne bolezni 19. V študiji v Južni Afriki je bila pri preprečevanju hude oblike učinkovitost 81,7-odstotna, v Braziliji pa 87,6 odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia
"Čeprav je v splošnem učinkovitost v Južni Afriki, kjer je v času študije prevladovala različica B.1.3.5, nižja, je učinkovitost pri hudih oziroma kritičnih oblikah podobno visoka v ZDA, Južni Afriki in Braziliji," so pojasnili na FDA.

Podjetje je sicer že konec januarja sporočilo, da je zaščita pred zmernimi do hudimi oblikami 66-odstotna. V ZDA je bila 72-odstotna, v Braziliji 66-odstotna, v Južni Afriki pa 57-odstotna.

Prošnjo za izredno odobritev tega cepiva bo v petek obravnaval posebni odbor zunanjih strokovnjakov, ki bo dal priporočilo, FDA pa bo potem sprejela odločitev. V ZDA so doslej odobrili že cepivi ameriške Moderne ter ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Vlogo za promet s svojim cepivom je podjetje Johnson & Johnson vložilo tudi že v Evropski uniji. Njegovo cepivo, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo proteine S. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • CORONABUCI 19:16 24.februar 2021.

    Ne vem kdo je bolj fuknjen ali vi na ž24 ali banda v parlamentu?!

  • .antihojsar 19:15 24.februar 2021.

    Ha, zdaj treba še otroke maltretirat in terorizirat. Res nimate niti kančka morale, golazen primitivna.