Ustavno sodišče o omejitvi gibanja: Nujno preberite, da ne boste razumeli narobe!

Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka.

Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča.

Ustavni pravnik Andraž Teršek opozarja, da je sodišče zadržalo le 7. člen izvajanja odloka in ne celotnega odloka.

Omejitev gibanja na občino še vedno velja

"Ustavno sodišče je sprejelo ustavno pobudo za presojo ustavnosti Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. To pomeni, da bo presojalo o njegovi ustavnosti," poudarja Teršek. "Za vmesni čas je zadržalo izvajanje 7. člena tega odloka - samo tega člena! To pa je člen, ki določa čas trajanja trenutnih omejitev in prepovedi gibanja - v njem namreč ni časovne omejitve."

Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanje odloka kot takega, v celoti. Zato Odlok in s tem prepoved gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih še vedno velja. "Na to opozarjam, da vas ob branju tega sklepa US ne zanese in da ga ne bi razumeli, kot da prepovedi in omejitve iz Odloka ne veljajo več," opozarja Teršek.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 16:07 17. April 2020.

    Ustava Republike Slovenije, 14. člen (enakost pred zakonom) V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne …

  • 15:33 17. April 2020.

    Da danes sem bil prepričan, da pravice in obveznosti državljanov ureja samo zakon. Jap!? pa ne v Sloveniji. V Sloveniji …

  • 15:29 17. April 2020.

    BUDALE!!! Imam hišo v bližini meje z dvema občinama. Janšisti so mi prepovedali iti vzhodno, severno in severo zahodno od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.