Slovenija
7738 ogledov

Ustavno sodišče o omejitvi gibanja: Nujno preberite, da ne boste razumeli narobe!

Koronavirus
Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja.

Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka.

Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča.

Ustavni pravnik Andraž Teršek opozarja, da je sodišče zadržalo le 7. člen izvajanja odloka in ne celotnega odloka.

Omejitev gibanja na občino še vedno velja

"Ustavno sodišče je sprejelo ustavno pobudo za presojo ustavnosti Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. To pomeni, da bo presojalo o njegovi ustavnosti," poudarja Teršek. "Za vmesni čas je zadržalo izvajanje 7. člena tega odloka - samo tega člena! To pa je člen, ki določa čas trajanja trenutnih omejitev in prepovedi gibanja - v njem namreč ni časovne omejitve."

Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanje odloka kot takega, v celoti. Zato Odlok in s tem prepoved gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih še vedno velja. "Na to opozarjam, da vas ob branju tega sklepa US ne zanese in da ga ne bi razumeli, kot da prepovedi in omejitve iz Odloka ne veljajo več," opozarja Teršek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 16:07 17.april 2020.

    Ustava Republike Slovenije, 14. člen (enakost pred zakonom) V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo ...prikaži več osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki. …

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:33 17.april 2020.

    Da danes sem bil prepričan, da pravice in obveznosti državljanov ureja samo zakon. Jap!? pa ne v Sloveniji. V Sloveniji po novem zakon in ustavo povozi odlok. Bravo.

  • francl12 15:29 17.april 2020.

    BUDALE!!! Imam hišo v bližini meje z dvema občinama. Janšisti so mi prepovedali iti vzhodno, severno in severo zahodno od hiše več kot 200! Lahko grem le v smeri juga ali jugo zahodno - in to celih 15 km po ...prikaži več občini! Še malo pa nas bodo ti Janšisti začeli trpati v koncentacijska taborišča! V TEH 2 MESECIH PA SO NAKRADLI VEČ KOT PREJ V 10 LETIH. Koronca je bila papica za ovčke, da jih je strah in da so imeli kaj za brat!