Opiti ne nujno na treznjenje

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijović)
Po napovedanih spremembah zakona o varnosti v cestnem prometu policisti opitih voznikov ne bodo več nujno zadržali na treznjenju, pojasnjuje Katarina Kresal.
Oglej si celoten članek

O napovedanih spremembah zakona o varnosti v cestnem prometu smo že večkrat pisali, v luči včerajšnje tragične nesreče v Kočevju pa smo na ministrico Kresalovo naslovili vprašanje glede treznjenja opitih voznikov v prostorih policijskih postaj. Kot je znano, je bil povzročitelj včerajšnje nesreče v Kočevju, ki je do smrti povozil dva pešca, domnevno opit. Potrdila o tem še čakamo, je pa dejstvo, da je bil nekaj pred tem s strani policije že pridržan zaradi vožnje v opitem stanju. Ravno to pridržanje pa naj bi iz novega zakona – oziroma štirih, ki bodo urejali to področje – umaknili.

Črna statistika na naših cestah se vendarle izboljšuje; lani smo prvič prišli pod mejo 200 mrtvih na cestah, letos se trend nadaljuje. V prvih šestih mesecih smo imeli na naših cestah 37 odstotkov manj mrtvih kot lani.

"Pridržanja nova zakonodaja nikakor ne bo ukinila. Razprava poteka zgolj o pogojih za tak odvzem prostosti, saj smo s strani strokovne javnosti dobili pripombe na trenutno ureditev, prav tako pa Ustavno sodišče presoja ustavnost tega dela zakona. Razmišljanja gredo le o tem, da bi policist na kraju dogodka na podlagi okoliščin moral imeti možnost oceniti, ali je pridržanje primeren ukrep ali ne oziroma ali lahko na drug način prepreči voznikovo udeležbo v prometu," odgovarja ministrica Katarina Kresal.

Kako bi bilo to videti v praksi? Če bi imel opit voznik v avtomobilu sovoznika, bi ga ta lahko odpeljal na treznjenje domov. Torej – kar se tiče tega zakonskega dela – lahko vseeno ugotovimo, da ga spremembe rahljajo. Pri tem ministrica vendarle poudari, da "predlog nove zakonodaje prinaša tudi možnost začasnega odvzema vozniškega dovoljenja (do zaključka postopka o prekršku) in prednostno obravnavo teh prekrškov".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.