Slovenija
17 ogledov

Opiti ne nujno na treznjenje

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Po napovedanih spremembah zakona o varnosti v cestnem prometu policisti opitih voznikov ne bodo več nujno zadržali na treznjenju, pojasnjuje Katarina Kresal.

O napovedanih spremembah zakona o varnosti v cestnem prometu smo že večkrat pisali, v luči včerajšnje tragične nesreče v Kočevju pa smo na ministrico Kresalovo naslovili vprašanje glede treznjenja opitih voznikov v prostorih policijskih postaj. Kot je znano, je bil povzročitelj včerajšnje nesreče v Kočevju, ki je do smrti povozil dva pešca, domnevno opit. Potrdila o tem še čakamo, je pa dejstvo, da je bil nekaj pred tem s strani policije že pridržan zaradi vožnje v opitem stanju. Ravno to pridržanje pa naj bi iz novega zakona – oziroma štirih, ki bodo urejali to področje – umaknili.

Črna statistika na naših cestah se vendarle izboljšuje; lani smo prvič prišli pod mejo 200 mrtvih na cestah, letos se trend nadaljuje. V prvih šestih mesecih smo imeli na naših cestah 37 odstotkov manj mrtvih kot lani.

"Pridržanja nova zakonodaja nikakor ne bo ukinila. Razprava poteka zgolj o pogojih za tak odvzem prostosti, saj smo s strani strokovne javnosti dobili pripombe na trenutno ureditev, prav tako pa Ustavno sodišče presoja ustavnost tega dela zakona. Razmišljanja gredo le o tem, da bi policist na kraju dogodka na podlagi okoliščin moral imeti možnost oceniti, ali je pridržanje primeren ukrep ali ne oziroma ali lahko na drug način prepreči voznikovo udeležbo v prometu," odgovarja ministrica Katarina Kresal.

Kako bi bilo to videti v praksi? Če bi imel opit voznik v avtomobilu sovoznika, bi ga ta lahko odpeljal na treznjenje domov. Torej – kar se tiče tega zakonskega dela – lahko vseeno ugotovimo, da ga spremembe rahljajo. Pri tem ministrica vendarle poudari, da "predlog nove zakonodaje prinaša tudi možnost začasnega odvzema vozniškega dovoljenja (do zaključka postopka o prekršku) in prednostno obravnavo teh prekrškov".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.