Ošpice na ortopedski kliniki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na ortopedski kliniki v Ljubljani so pri pacientu odkrili ošpice. Bolnika so prepeljali na infekcijsko kliniko in ga izolirali.
Oglej si celoten članek

"Na Ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana smo danes pozno popoldne zaznali ošpice pri enem bolniku. Do nadaljnjega sta zaprta oddelek A in B, razloga za paniko pa zaradi hitrega ukrepanja zaposlenih ni," so sporočili iz UKC Ljubljana. Oddelka so zaprli, da bi popolnoma preprečili morebitno širjenje znotraj klinike.

Pacienta so nemudoma prepeljali na infekcijsko kliniko, pri vseh hospitaliziranih bolnikih na ortopedski kliniki, ki bi lahko prišli v stik s tem bolnikom, so takoj pričeli s preventivnimi ukrepi. Pri ostalih bolnikih, ki ležijo na ortopedski kliniki, preverjajo, ali so bili proti tej bolezni cepljeni ali ne.

Do nadaljnjega velja prepoved obiskov. Obiskovalce zato vljudno naprošajo, da se prepovedi držijo in tako preprečijo potencialno širjenje okužbe.

Cepljenje je učinkovito

Ošpice so ena najbolj kužnih virusnih nalezljivih bolezni. Virus se prenaša po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Virus lahko ostane aktiven do dve uri v zraku ali na površinah.

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno za otroke v starosti od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Obvezno cepljenje poteka že od leta 1968. Proti ošpicam so zaščiteni tisti, ki so jih preboleli oziroma osebe, rojene pred letom 1960. Zaščiteni so tudi tisti, ki so bili dvakrat cepljeni.

Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, krup, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.