Slovenija
21 ogledov

Ošpice na ortopedski kliniki

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Na ortopedski kliniki v Ljubljani so pri pacientu odkrili ošpice. Bolnika so prepeljali na infekcijsko kliniko in ga izolirali.

"Na Ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana smo danes pozno popoldne zaznali ošpice pri enem bolniku. Do nadaljnjega sta zaprta oddelek A in B, razloga za paniko pa zaradi hitrega ukrepanja zaposlenih ni," so sporočili iz UKC Ljubljana. Oddelka so zaprli, da bi popolnoma preprečili morebitno širjenje znotraj klinike.

Pacienta so nemudoma prepeljali na infekcijsko kliniko, pri vseh hospitaliziranih bolnikih na ortopedski kliniki, ki bi lahko prišli v stik s tem bolnikom, so takoj pričeli s preventivnimi ukrepi. Pri ostalih bolnikih, ki ležijo na ortopedski kliniki, preverjajo, ali so bili proti tej bolezni cepljeni ali ne.

Do nadaljnjega velja prepoved obiskov. Obiskovalce zato vljudno naprošajo, da se prepovedi držijo in tako preprečijo potencialno širjenje okužbe.

Cepljenje je učinkovito

Ošpice so ena najbolj kužnih virusnih nalezljivih bolezni. Virus se prenaša po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Virus lahko ostane aktiven do dve uri v zraku ali na površinah.

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno za otroke v starosti od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Obvezno cepljenje poteka že od leta 1968. Proti ošpicam so zaščiteni tisti, ki so jih preboleli oziroma osebe, rojene pred letom 1960. Zaščiteni so tudi tisti, ki so bili dvakrat cepljeni.

Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, krup, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.