Slovenija
20 ogledov

Ošpice znova pri nas

Virus nove gripe se je izkazal za manjšo nevarnost, kot so sprva opozarjale pris Žurnal24 main
Nevarno. Smrtnost pri ošpicah je 30-odstotna, pogoste so tudi hude posledice.

“Konec tedna smo pri tujem državljanu, starem okoli dvajset let, ugotovili ošpice,” so sporočili z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Okuženi je pred prihodom v Slovenijo potoval po evropskih državah. “Virusa ošpic, zahvaljujoč dobri precepljenosti, v Sloveniji nismo zaznali že deset let,” so povedali na IVZ in dodali, da so nedavno o ošpicah poročali iz Velike Britanije, Nemčije, Irske, Romunije, Italije, Kanade, nekaterih afriških držav in tudi od drugod.

V Sloveniji je cepljenje obvezno za otroke do drugega leta, zadnjih pet let pa je delež cepljenih pri tej starosti med 94 in 96 odstotki. “Kdor je cepljen, te bolezni ne more dobiti,” so zagotovili, a opozorili, da se lahko okužijo tudi odrasli. “Smrtnost zaradi ošpic je do tridesetodstotna, hude posledične okvare ima do štirideset odstotkov bolnikov,” so še dejali.

Ošpice so sicer zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni izpuščaj, vročina, kašelj, nahod in vnetje veznic. Prenašajo se po zraku, s kužnimi kapljicami neposredno ali posredno z bolnika, praviloma do sluznic nosno-žrelnega prostora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.