Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Zaznali nov pojav ošpic

ženska, vročina, termometer Žurnal24 main
Zelo nalezljiva otroška bolezen je najnevarnejša odraslim.

"Ker je v sosednjih in daljnih državah še veliko zbolelih za ošpicami, obstaja stalna nevarnost, da se tudi pri nas spet pojavijo," je aprilski pojav ošpic v Sloveniji komentirala Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja. "Cepljenje proti ošpicam je zato zelo smiselno," dodaja in s tem spodbuja tudi tisti odstotek staršev, ki svojih otrok niso cepili.

Pri odraslih pogosti zapleti
Ošpice so se tokrat pojavile pri odraslih, pri katerih je možnost resnih zapletov bistveno večja kot pri otrocih. Obvezno brezplačno cepljenje otrok je bilo uvedeno leta 1968, kar pomeni, da so bolezni danes najbolj izpostavljeni prav odrasli. V Sloveniji se zaradi rednega cepljenja otrok ošpice sicer pojavljajo izjemoma, zadnja epidemija je bila leta 1995.

Visoka nalezljivost
Kljub visokemu številu s cepljenjem zaščitenih ljudi pri ošpicah vedno predstavlja težavo izjemno visoka nalezljivost. Virusna okužba se prenaša po zraku z drobnimi kapljicami in telesnim stikom z bolnikom, ki je kužen že nekaj dni pred pojavom značilnega izpuščaja in nekaj dni po tem, ko izgine.

Stranski učinki cepiva. Petina otrok po cepljenju proti ošpicam dobi prehodno vročino ali izpuščaj, nekaterim pa lahko otečejo bezgavke in imajo boleče sklepe.
Vročina in izpuščaji
Za ošpice je značilna nenadna visoka vročina, ki jo spremljajo močan glavobol, nahod in utrujenost. Značilni so tudi vnetje očesnih veznic, kašelj in driska. Naslednji simptom so izpuščaji v ustih, 14. dan po okužbi pa se pojavi še izpuščaj, ki traja do sedem dni. Pomembno je, da čim prej obiščete zdravnika in se izogibate stikov z drugimi.

Brezplačno le ob epidemiji
"V primeru epidemiološke indikacije, ko se zaradi pojava epidemije ošpic ali ob ugotovitvi previsokega deleža dovzetnih za ošpice predpiše obvezno cepljenje proti ošpicam tudi za odrasle, se stroške krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," so nam pojasnili na inštitutu za varovanje zdravja. Odrasli se sicer lahko cepijo samoplačniško, čeprav v večini območnih zavodov za zdravstveno zavarovanje trenutno ne ponujajo tovrstnega cepljenja. Otroci, ki so iz kakršnegakoli razloga zamudili redno cepljenje, so brezplačno cepljeni pozneje. Cepivo je po podatkih evropske mreže za preventivo in nadzor nalezljivih bolezni varno in ima le blage stranske učinke.

Cepite se lahko po stiku. Čeprav ste že prišli v stik z okuženim, imate še vedno 72 ur časa, da se cepite in tako preprečite bolezen. Zavedati se morate le, da enkraten odmerek cepiva ni dovolj za dosmrtno zaščito. To si boste zagotovili le, če boste prvo cepljenje dopolnili z drugim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.