Otroci bodo doma, starši ne smejo v bolniško. "Iščemo rešitve ..."

Foto: Profimedia Otroci v vrtcu Foto: Profimedia Otroci v vrtcu
V primeru zaprtja šol, staršem ne pripada bolniška, je včeraj ob zaprtju šole v Kamniku opozorila direktorica nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Minister Jernej Pikalo je danes dopoldan tvitnil, da bo vladi predlagal stoodstotno nadomestilo plače za vse starše, ki bodo odsotni z dela zaradi zaprtja šol in vrtcev, a do tega ni prišlo.
Oglej si celoten članek

Otroci namreč niso bolni, zato bolniški stalež za nego ni upravičen, gre namreč za preventivni ukrep. Staršem je direktorica NIJZ Nina Pirnat včeraj svetovala, naj se poskusijo z delodajalcem dogovoriti za delo od doma ali naj se poskusijo za varstvo dogovoriti s sosedi ali kaj podobnega. Varstvo pri starih starših je izrecno odsvetovano. Ob včerajšnjem zaprtju šole v Kamniku, kjer je bila okužena učiteljica, ki je imela stike s štirimi oddelki, je namreč minister za izobraževanje Jernej Pikalo opozoril, naj otroci omejijo stik z dedki in babicami, saj starejši sodijo v rizično skupino.

Za zdaj možen dopust ali neplačan dopust, ki odnese pol plače

Ena od možnosti je koriščenje rednega letnega dopusta, v času zaprtja šol bi starši morali izkoristiti deset dni dopusta ali vsak od staršev po pet. Druga možnost je neplačan dopust, ki pa ga mora odobriti delodajalec. Delavec je v tem primeru doma in ima plačane prispevke, a ne dobi plače. V primeru dveh tednov neplačanega dopusta, to pomeni pol nižjo plačo.

Interventni zakon nič o tem, bi pa lahko dodali v zadnjem hipu

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pripravljajo interventni zakon, ki bi omogočil subvencioniranje čakanja na delo in odrejene karantene (50 odstotkov naj bi plačal delodajalec, 40 pa država), a v prvotnem predlogu ni bilo govora o starših, ki bi morali ostati doma v primeru zaprtja šol. Zakon naj bi že danes obravnavala vlada, a se, kot so nam pojasnili v službi za stike z javnostmi, iščejo rešitve tudi za te primere. Kakšna bo rešitev, pa še ni znano.

Kot kaže, se obeta 80-odstotna bolniška

Minister za zdravje Aleš Šabeder je sinoči v oddaji 24ur zvečer dejal, da v primeru, če otroci zbolijo staršem pripada bolniška, sicer pa "v primeru izostanka od doma", verjetno gre za lapsus in je menil izostanka od dela, pripravljajo rešitev, da bo delodajalec plačal 50 odstotkov nadomestila plače, država pa 30, tako da bo skupaj nadomestilo plače 80-odstotno. 

Pikalo bo predlagal stoodstotno nadomestilo, strošek bo ogromen

Minister Jernej Pikalo pa je pravkar tvitnil, da bo vladi predlagal, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi zaprtja šol in vrtcev, zagotovi stoodstotno nadomestilo plače. 

Strošek tovrstnega ukrepa pa bo astronomski. V vrtcih je okrog 87 tisoč otrok, v osnovnih šolah pa približno 186 tisoč. Če predpostavimo, da varstvo potrebujejo vsi vrtčevski otroci in pol otrok iz osnovne šole, je to približno 180 tisoč otrok. Nekaj jih ima gotovo brate in sestre, tako da smo ocenili, da bi doma lahko ostalo med sto in 150 tisoč staršev. 

Če bi država v celoti krila prispevke delodajalca in delavca ter stoodstotno nadomestilo plače, bi bil strošek za dva tedna 108 milijonov evrov, če bi doma ostalo sto tisoč staršev, če bi jih doma ostalo 150 tisoč pa okrog 162 milijonov evrov. Pri izračunu smo upoštevali povprečno plačo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 12:26 12. Marec 2020.

    najbolje bi bilo po en stars za otroke do neke starosti. recimo 12-13 let. to pomeni max 50 tisoc starsev.

  • 12:06 12. Marec 2020.

    Lahko kdo pove kako bo medicinsko osebje-ki nima varstva za otroka-delalo od doma????Halo.....Nimajo vsi take sluzbe,da bi se to dalo........

  • 12:00 12. Marec 2020.

    daj ti meni razloži kako greš v bolniško??? kje se to nahaja da lahko vstopim v bolniško?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.