Slovenija
60576 ogledov

Toliko bodo dobili starši, ki bodo ostali doma zaradi zaprtja šol in vrtcev

Vrtec
1/2
Profimedia Otroci v vrtcu.
Zdaj je jasno, starši, ki bodo ostali doma, bodo dobili le pol plače

Starši, ki bodo zaradi zaprtja šol ostali doma, da bodo lahko varovali otroke, bodo dobili 50 odstotkov nadomestila plače, je na novinarski konferenci povedala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer.

Za primere višje sile, kar epidemija je, po veljavnem zakonu o delovnih razmerjih velja, da delavec lahko ostane doma, prejema pa 50-odstotno nadomestilo plače, je pojasnila.

Kdor bo dva tedna ostal doma, bo tako ob četrtino plače (plus dodatke kot je malica in prevoz)

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je zjutraj tvitnil, da bo vladi predlagal stoodstotno nadomestilo, a ga očitno ne bo. Kot smo pisali, bi šlo za izjemno visoke stroške.

Interventni zakon, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, za starše, ki bodo morali ostati doma, ne bo veljal, veljal bo le za primere čakanja na delo. Samozaposleni v interventnem zakonu niso zajeti, bo pa ukrepe pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, saj so gospodarski subjekti, rešitve že pripravljajo, je povedala Klampferjeva.

Koliko odstotkov nadomestila komu pripada

Zdrav delavec, ki preventivno ostane doma, dela od doma: 100

Zdrav, ki ima odrejeno čakanje na delo: 80 odstotno nadomestilo (intervetni zakon, 50 odstotkov pokrije delodajalec, 30 država)

Zdrav delavec, ki mu delodajalec odredi delo na domu: 100

V karanteni z odločbo ministrstva, ki dela na domu: 100

V karanteni, ne more delati: 80

Oboleli, 90

V takem primeru lahko otroke varujejo babice in dedki

"Moramo se zavedati, šole in vrtci se zapirajo, da se ljudje ne bi več združevali, organizacija vzporednih programov, kjer bo se spet združevali, nimajo smisla," je direktorica NIJZ Nina Pirnat komentirala ponudbe za plačljivo varstvo otrok.

O varstvu pri dedkih in babicah pa: "Starejši s kroničnimi boleznini so najbolj ogrožena populacija. Bolj so ogroženi za okužbo in tudi težje posledice imajo osebe, ki so starejše od 55, 60 let in imajo kakršne koli znake kroničnih bolezni, srčno-žilnih bolezni, bolezni dihal, ledvične bolezni, maligna obolenja in podobno. Mlajši starejši, do 55, 60 let, ki nimajo kronične bolezni, brez problemov varujejo otroke," je povedala Pirnatova. Hkrati je opozorila, da se pri nas med šolskimi otroki okužba s koronavirusom še ni razširila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • druzinica4 15:12 12.marec 2020.

    "Mlajši starejši, do 55, 60 let, brez problemov varujejo otroke." Kolikor je meni znano, so ti mlajši starejši večinoma še sami v službah ali se je naenkrat kaj spremenilo?

  • Avatar praufo
    praufo 14:57 12.marec 2020.

    po drugi strani so pa dedki in babice še najbolj panični, trgovine praznijo, brezglavo si delajo zalogo in potem se bodo zaprli med štiri stene, namesto da bi šli na sveži zrak nabirat koristni D vitamin, ta teorija je po mojem bosa

  • Avatar praufo
    praufo 14:15 12.marec 2020.

    večina mlajšega folka živi v svojem gospodinjstvu , pa še to po večini ločeni ker so se razšli s partnerjem , po drugi strani pa tudi ne prenašajo ta starih težakov ... tko da dedki in babice po večini ne bodo aktualni

Sorodne novice