Slovenija
24019 ogledov

Virus se širi po Sloveniji: 89 primerov, na seznamu dva nova kraja

Koronavirus
1/3
Profimedia
Slovenija 82 primerov, zabeležili prvi primer v Novi Gorici in v Kranju.

"Zjutraj smo dobili obvestilo NIJZ, ki je podlaga za razglasitev epidemije. Scenarij smo pričakovali, zdaj se aktivira sistem civilne zaščite, ki bo razbremenil zdravstveni sistem in delo na ministrstvu,“ pravi minister za zdravje Aleš Šabeder.

"Do 9.00 ima Slovenija 82 primerov koronavirusa: Zabeležili smo prvi primer v Novi Gorici in v Kranju," dodaja Šabeder

Seznam okuženih po regijah:

Celje …………….…….. 3
Koper …………..…….. 3
Ljubljana ……….…… 44
Maribor ………..………7
Murska Sobota ……... 3
Novo mesto ………… 20
Nova Gorica …………. 1
Kranj .…………………. 1

V Novi Gorici se sestavlja seznam kontaktov, ki jih je imel okuženi.

"Število primerov je 82, od včeraj popoldne 25 več. Novega je to, da imamo posamičen primer v regiji, kjer ga do zdaj ni bilo, v Novi Gorici in Kranju. V Metliki in Ljubljani se število primerov pričakovano širi. Še vedno iščemo vse kontakte in dajemo striktna navodila," je povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat. 

"Ministrstvu smo predlagali razglasitev epidemije, zakon pravi, da je to pojav nalezljive bolezni, ki presega običajno stanje in je potrebno takojšnje ukrepanje. Imamo pojav bolezni v vseh regijah, število primerov raste. Ravno zato smo se odločili, da moramo sprejeti pravilne odločitve, na ravni države in vsak posameznik. Kot zdravnik epidemiolog vas pozivam, da skrbimo za higieno rok, kašlja, da z okužbami zgornjih dihal ne hodimo kamorkoli, kaj še ranljivim, izogibajmo se tesnim stikom," je pozvala Pirnatova. 

Minister: nikakor ne sme priti do italijanskega scenarija

"Zdravstveni delavci naj ne prihajajo bolni na delo. Ne želimo, da se zgodi italijanski scenarij, kjer se je virus nekontrolirano razširil po bolnišnicah. Ravnati je treba v skladu z doktrinami in navodili. Takšno širjenje virusa ima lahko neslutene razsežnosti," še enkrat poudarja zdravstveni minister.

Komentarjev 2
  • Naklonsky 17:24 12.marec 2020.

    Nič posebnega, pričakovano. V Evropi se število okužb podvoji na vsakih 4-5 dni. To pomeni, da bo danes teden (torej v četrtek 19. 3) število okuženih okrog 200. In tako dalje...