Slovenija
1135 ogledov

Avtoprevozniki opozarjajo na katastrofalne razmere

zastoj dolenjska avtocesta tovornjaki PIC
Avtoprevozniki opozarjajo na katastrofalne razmere. Zaradi pomanjkanja informacij je vse skupaj še slabše.

Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofalne, še poslabšuje pa jih pomanjkanje informacij, je za STA dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Vozniki, ki so obtičali v zastoju pred mejnim prehodom Obrežje, so v sredo sicer lahko zapustili avtocesto. Opozoril je, da bo dobavna veriga morda kmalu prekinjena.

"Stanje je katastrofalno z vseh vidikov. Razmere se spreminjajo na pol ure, balkanski koridor se zapira za vse, ki so bili na okuženih območjih. Poleg tega imamo premalo informacij," je dejal Pišek, ki vodi sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Zastoj tovornih vozil je najdaljši na mejnem prehodu Obrežje. Policija je slovenskim voznikom, ki so obtičali tam, v sredo sicer omogočila, da so zapeljali iz kolone in zapustili avtocesto, je povedal.

Joze P. Damijan Slovenija Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

Na Darsu voznikom tovornih vozil že od srede priporočajo, naj se Obrežju izognejo. Tistim, ki so obtičali v zastoju, je Dars zagotovil vodo. Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je na Obrežju po podatkih Prometnoinformacijskega centra deset ur. Hrvaški avtoklub (Hak) medtem poroča o dvo- in večurnem čakanju. Tudi nekateri hrvaški mediji so poročali, da na mejnih prehodih ni posebne gneče.

Slovenskim voznikom, ki so zaradi zastojev in drugih negativnih vplivov epidemije koronavirusa v težavah, je po Piškovih besedah stalno na voljo tudi pomoč prek OZS. "Informacij o tem, da bi kdo od naših članov nekje obtičal in ne more nikamor, sicer nimamo," je dodal.

Učilnica Zdravje Šarec: V ponedeljek se zapirajo vse šole in vrtci

Nočejo voziti v Italijo

Tovorni promet tudi v Italijo po njegovih besedah sicer načeloma poteka nemoteno, a je težko najti voznike, ki bi bili pripravljeni peljati tja. Vozniki dajejo celo odpovedi. "Saj je sicer razumljivo, da nočejo iti. Tudi jaz ne bi šel. Trenutno me ne bi prepričali, da peljem v Milano," je poudaril.

Ob tem je opozoril na prekinitev dobave sveže hrane, do katere bi lahko prišlo v naslednjih dneh. "Slovenija je lahko že jutri prazna, saj nismo samooskrbna država. Ne gre pozabiti, da pomemben del zelenjave na police slovenskih trgovin pride iz Italije," je dejal.

Opozoril je še, da lahko razmere v primeru nadaljnje eskalacije postanejo nepredstavljive. Mnogi prevozniki imajo veliko zaposlenih in dolgove, zato jih lahko izguba večine prihodkov po Piškovih besedah že v nekaj mesecih povsem uniči.

Pomoč, ki jo je napovedala država, je pozdravil, a opozoril, da ugodna posojila SID banke ne pomagajo, če podjetja nimajo prihodkov. "Če ne poslujem več, mi ne pomaga niti brezobrestno posojilo," je dodal.

Aleš Šabeder Slovenija Šabeder opozarja: Širjenje koronavirusa prehaja v drugo fazo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • wolf.ata 17:07 12.marec 2020.

    Ko bi imeli kamione takole na čakanju do Srbije,bi hitro sprostili mejni promet..

  • wolf.ata 17:06 12.marec 2020.

    J.Janša in M.Šarec ,zaprite ves promet iz Hrvaške v Slovenijo za 2.uri pa bo vse potekalo kot po maslu, še Arbitražo bi hrčki začeli spoštovati 100% vam povem..

  • Pepe007 13:11 12.marec 2020.

    Poleti mediji poročate o vsakem psu, ki ostane v avtu pred trgovino za pol ure. Pojdite sedaj malo med ljudi, ki so obtičali za kak dan v vozilih. Aja, niso vredni toliko kot en cucek (saj imam pse načeloma rad, ...prikaži več ampak ločim med človekom in psom).