Slovenija
30185 ogledov

Minister: "Število okuženih se iz uro v uro viša"

Koronavirus v Italiji Epa
"Za zdaj je 57 potrjenih primerov. Številke iz ure v ure naraščajo, kar je pričakovano. To pomeni, da epidemiološka služba dela in spremlja širjenje. Prihajamo v fazo, ko se bodo okužbe širile in se bomo težko posvečali vsakemu primeru," pojasnjuje minister za zdravje Aleš Šabeder.

"Vsi novi primeri so povezani z obema skupinama, o katerih se pogovarjamo že več dni. Gre za posledico doslednega iskanja in sledenja kontaktov oseb. Sledimo torej kontaktom in obolevanjem. Te ljudi obvestimo in jim damo navodila, kako postopati," poudarja Nina Pirnat direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Večina okužb je lažjih okužb Prav to je za širjenje zelo zaskrbljujoče. Mnogi sploh ne vedo, da so okuženi. Kašljajo in kihajo. S takšnimi stanji hodijo k populaciji, ki je za okužbe bolj dovzetna," pravi Pirnatova.

Ena oseba od 57 doslej zaznanih primerov okužb je v kritičnem stanju Zdravi se v ljubljanskem kliničnem centru.

V naslednjih dneh pričakujemo naraščanje primerov, tako kot je trend v svetu. Še vedno iščemo primer nič in ugotavljamo njegove neposredne kontakte. Le na tak način lahko virus zamejimo, dodaja Pirnatova.

Primer Kamnik: Doma naj ostanejo tudi sorojenci

"Ne priporočamo, da šole same ukrepajo na podlagi nepotrjenih informacij. V osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku ostajajo učenci 14 dni doma. Ustrezno se bomo dogovorili, kako ustrezno nadomestiti ta izostanek. Doma morajo ostati tudi sorojenci teh učencev, četudi obiskujejo druge šole ali vrtec. Le tako bo ukrep res deloval," poudarja Martina Vuk s šolskega ministrstva.  

Na meji z Italijo osebje v zasščitnih oblekah

Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak uvaja šest nadzornih točk v Ratečah, Robiču, Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku, vse ostale poti pa se zaprejo.

Vlakovni potniški promet med Italijansko republiko in Republiko Slovenijo se ne izvaja.

"Vstop v Republiko Slovenijo se dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Republiki Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19)," določa odredba, ki je začela veljati danes ob 18.00.

Na vseh šestih mejnih prehodih so ekipe policije in zdravstvenih delavcev. 

Če posameznik dokazila iz prejšnjega odstavka ne predloži, se mu vstop v Republiko Slovenijo kljub temu dovoli, če:
– je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in
– ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Prav tako je minister pozval vse, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oz. okuženi z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so namreč zaznali tudi šikaniranje, nasilje in kazanje sovraštva do oseb, pri katerih je bila potrjena okužba in se je v lokalnem okolju to razvedelo. "Vsak od nas lahko jutri zboli," je poudaril minister.

Zadnje širitve okužbe se dogajajo izključno zato, ker se ne spoštujejo navodila, ki jih vsak dan ponavljamo. Pa naj gre za državljane, zdravstvene delavce ali zaposlene v šolstvu. 

"Apeliramo na vse, da upoštevajo navodila, ki jih ponavljamo že vse dni," poudarja minister Šabeder in dodaja, da je podpisal pogodbo za naročilo mask. Naročili so dva milijona mask, milijon kirurških, milijon običajnih. 

Komentarjev 10
  • sam50 07:36 12.marec 2020.

    Pa to iskanje primera 0 je tudi eno veliko zavajanje in napihovanje-okuženi,ki so večina smučali v Italiji in potovali po svetu,so virus prinesli namreč iz različnih krajev in dokler ne bo začel sam izgubljati moči,ne bodo z vsakodnevnim ponavljanjem enih ...prikaži več in istih ugotovitev storili nič koristnega...

  • Avatar praufo
    praufo 22:11 11.marec 2020.

    po mojem bo vse rešil ta novi minister za zdravstvo ... on bo poklical na ta pravo številko in okužbe se bodo ustavile, ... bolj preprosto ne more bit ... ukineš širjenje virusa in si heroj ... vse je možno, ...prikaži več samo če se ta pravi zmenijo, cena bo pa ...

  • Ivo 20:27 11.marec 2020.

    Tega ministra bi lahko brigalo, saj itak gre, novega pa še ni. Če bo jutri več kot 100 primerov, potem gremo po korakih Italije in se bo izkazalo, da je naredil še več škode z nepravočasnim zaprtjem vsega in bilo ...prikaži več bi normalno, da v demokraciji tudi odgovarja kdor ima moč odločati, če se ni odločil pravilno!