Slovenija
5015 ogledov

Šabeder opozarja: Širjenje koronavirusa prehaja v drugo fazo!

Aleš Šabeder Saša Despot
Vse bolj verjetno je, da bo treba aktivirati državni načrt, opozarja zdravstveni minister Aleš Šabeder.

Več informacij je pričakovati po seji vlade, ki ima po Šabedrovih besedah na mizi tudi sklep o zaprtju vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Minister bo nato podpisal uredbo o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov, predlagali pa bodo tudi druge ukrepe, je napovedal.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

Medtem pa je novi mandatar Janez Janša na Twitterju staršem, ki si lahko že v petek organizirajo varstvo, priporočil, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. "Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte," je zapisal.

Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirosom, najnovejših podatkov še ni, je pa število okuženih zagotovo višje.

Vlada je sicer v preteklih dneh začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli meriti temperaturo prišlekom na brniškem letališču.

V sredo je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa je delo v operativni sestavi začel danes.

Država ima za primer epidemije ali pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh pripravljen načrt.

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj zaradi koronavirusa razglasila pandemijo.

V primeru razglasitve epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh poteka obveščanje javnosti v celoti prek ministrstva za zdravje.

Na podlagi pojava in širjenja nalezljive bolezni pri ljudeh in po prvih ocenah tveganja za zdravje ljudi ter na zaprosilo ministra za zdravje poveljnik civilne zaščite (CZ) sprejme odločitev o aktiviranju državnega načrta in s tem o aktiviranju državnih organov CZ, pristojnih za operativno in strokovno vodenje zaščite, reševanja in pomoči, ter o uporabi sil in sredstev za ZRP, če ti že niso aktivirani zaradi druge naravne ali druge nesreče.

Ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh se poleg splošnih in posebnih zdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni pri ljudeh na področju zdravstva izvajali tudi ukrepi in naloge zaščite, reševanja in pomoči. Posebni ukrepi so med drugim:
• osamitev, karantena, obvezno zdravljenje;
• cepljenje ter zaščita z zdravili;
• dezinfekcija, dezinsekcija in deratizacija;
 

Komentarjev 1
  • Janez_53 11:28 12.marec 2020.

    Neuradno je okuženih že 82 ljudi.