Slovenija
1942 ogledov

Koronavirus: Umar močno popravil napoved glede gospodarske rasti za letos

Denar, evro Profimedia
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zaradi širitvije koronavirusa, ki je močno povečala negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih, izdal novo napoved glede gospodarske rasti za Slovenijo za leto 2020.

Napoved gospodarske rasti za letos se je prepolovila, je na zaslišanju pred člani odbora DZ za gospodarstvo danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle in bo na položaju ostal tudi v novi vladi. Do zdaj je Umar napovedoval triodstotno krepitev gospodarstva.

Vlada Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, se bo s spomladansko napovedjo seznanila danes na predvidoma zadnji seji pred predajo žezla novi vladi pod vodstvom Janeza Janše. Umar jo bo nato predstavil tudi javnosti.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dijaki Slovenija Še ena okužba s koronavirusom na osnovni šoli

Namesto rahlega, krepak popravek navzdol

Umar je lani jeseni za letos napovedoval še triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti. A po tistem, ko je prva ocena statističnega urada o lanski rasti - ta je dosegla 2,4 odstotka - zaostala za Umarjevo napovedjo o 2,8-odstotni krepitvi BDP, je bilo kljub nekaterim bolj pozitivnim signalom na samem začetku 2020 v vsakem primeru pričakovati vsaj rahel popravek navzdol.

Učilnica Zdravje Šarec: V ponedeljek se zapirajo vse šole in vrtci

V gospodarske razmere pa je nato povsem novo dinamiko vnesel izbruh novega koronavirusa, ki že vpliva na gospodarstvo, njegovi učinki pa bi se lahko v prihodnjih dneh in tednih le še stopnjevali.

Koronavirus Šport Prekinitev lige NBA, koronavirus med igralci

V Umarju so ob konec februarja objavljenih podatkih statistikov poudarili, da se je s širitvijo koronavirusa močno povečala negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. "Dlje kot bi epidemija trajala, večji bi bili učinki," je takrat med drugim pojasnila direktorica urada Maja Bednaš.

Gospodarska rast je bila v drugem četrtletju nekoliko nižja, a še vedno zelo vis | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

SAG nagrade Tom Hanks Rita Wilson Koronavirus Magazin Koronavirus: Tom Hanks in žena zbolela, sin razkriva, kakšno je njuno stanje

Potreben bo rebalans proračuna

Umarjevo spomladansko napoved tako skoraj gotovo spremljajo tudi velika tveganja, še bistveno večja kot že sicer v zadnjem obdobju, najnovejše ocene pa bodo tudi pomembno vodilo novi vladi pri snovanju ekonomske in javnofinančne politike. Prva naloga novega finančnega ministra Andreja Širclja bo tako rebalans proračuna, kar je tudi sam povedal na sredinem zaslišanju pred člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.