Zdravje > Aktualno
10814 ogledov

Prvi primer na Goriškem: zdravnik ni uporabljal maske

Koronavirus: Šempeter pri Gorici
1/2
D. P.
Iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica so zjutraj sporočili, da so v regiji zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom.

Prvi okužen je zaposleni starejši zdravnik, točnih informacij o njegovem delovnem mestu pa niso podali. Vemo le, da gre za zdravnika iz internistične ambulante. Okužena oseba se je prejšnji teden vrnila s smučanja v Italiji, pozitivne rezultate testa so prejeli včeraj zvečer. Zdaj je oseba v domači oskrbi, njegovo zdravstveno stanje je dobro, gre pa za domačina. Zdravnik je svojo službo opravljal še v ponedeljek, pri tem pa ni uporabljal zaščitne maske. V ponedeljek zvečer se mu je počutje poslabšalo, zato v torek ni odšel v službo.

Šepmetrska bolnišnica | Avtor: D. P. D. P.

Medtem so v bolnišnici že testiali 66 zaposlenih. Obenem so na novinarski konferenci povedali, da v njihovi bolnišnici kar 30 zdravnikov, ki živijo na italijanski strani meje.

Ostalo osebje

Danes na vse zgodaj so v bolnišnici na odvzem brisov na novi koronavirus poslali vse delavce, ki so bili v stiku z zdravikom, ki je pozitiven. Zahtevali so tudi delo z obraznimi maskami. Zdravstveni delavci, ki so bili v tesnem stiku z zdravnikom, pa so zdaj doma v samoizolaciji. Teh zdravstvenih delavcev je osem, štirje zdravniki in štiri medicinske sestre. Ti so bili v stiku z zdravnikom več kot 15 minut in bližje od metra oziroma metra in pol. 

Za paciente, ki so bili v stiku z zdravnikom pojasnjujejo, da imajo vse popisane: "Za tiste, ki so bili v ambulanti in na oddelku, vse to bomo predali našemu področnemu epidemiologu, ki bodo naprej vodili stik s pacienti," je povedala vodja mikrobiološkega laboratorija Jerneja Fišer. Teh pacientov je bilo okoli dvajset, zdravnik pa ni delal na urgenci. Izvajal pa naj bi takšne preiskave, pri katerih s pacienti ni bil v tako tesnem stiku, da bi se po sedanjih strokovnih ocenah lahko okužili.

"Ta trentek delovanje bolnišnice ni spremenjeno, še vedno imamo v celoti specialistično-ambulantno dejavnost, vse preglede izvajamo, tudi vso diagnostiko in operativno dejavnost, torej vse akutne sprejeme. Če se bo slika spremenila, spremljamo iz dneva v dan, predvsem bomo videli, kako bo s temi našimi zaposlenimi in drugimi, ki bodo iskali pomoč v naši bolnišnici, potem bomo lahko dejavnost tudi ustrezno spremenili," je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Na novinarski konferenci so sodelovali strokovna direktorica bolnišnice, bolnišnična mikrobiologinja, predstojnik Urgentnega centra SB Nova Gorica in področni epidemiolog. 

Šepmetrska bolnišnica | Avtor: D. P. D. P.

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • wingspan15 13:09 12.marec 2020.

    vsega obsojanja vredno dejanje, pa ne opravičujte ga s tem, da takrat še ni bilo govora o korona virusu. Najbolj neodgovorno se vedejo zdravniki.

  • jakec1575 12:17 12.marec 2020.

    tegale bi pa morali kazensko ovaditi. ne more reci da ni vedel.

  • Skipi 10:15 12.marec 2020.

    Jaz mislim da se boste morali v zdravstvu po koncu tele krize resno vsedet in zamislit. Ker večina države je danes kužne zaradi zdavnikov ki so smučali v Italiji. Pa se malo pogovorit o njihovi odgovornosti. 5 takih primerov smo ...prikaži več imeli do sedaj ki so okužili pol države on pa čisto enako in še vedno na šihtu. Da bi bil jaz njegov šef bi poleg karantene dobil še delovno knjižico.