Slovenija
125030 ogledov

Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

Joze P. Damijan Žurnal24
Prve analize širjenja korona virusa kažejo, da je "rast števila obolelih eksponentna, s stopnjo rasti 33 % na dan. To pomeni, da se število potrjenih obolelih primerov podvoji prej kot v 3 dneh," je na svojem blogu objavil ekonomist Jože P. Damijan.

Dodal je še, da izstopata predvsem Hongkong in Singapur, ki sta z radikalnimi ukrepi (stroga karantena, hitro zaprtje šol itd.) izjemno ublažila dinamiko novih okužb.

Slovensko širjenje je sodeč po podatkih NIJZ nekoliko višje od teoretskega in tudi trend v prvih sedmih dneh je višji. Damijan to pripisuje dejstvu, da nismo uvedli obvezne 14-dnevne samoizolacije po prihodu z ogroženih območij in zaprli meje in šol.

"V optimističnem scenariju sem sledil trajektoriji Južne Koreje in Irana, kjer se je dinamika okužb ublažila po 9. dnevu od začetka. V tem scenariju sem osnovno dinamiko (faktor 1.33) ublažil s faktorjem 1.33 x 0.93. V pesimističnem scenariju sem sledil trajektoriji Italije, kjer se je dinamika okužb začela resneje zmanjševati šele 15. dan po začetku pandemije," je v svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan.

Graf obolelih s koronavirusom | Avtor: damijan.org damijan.org

"Po optimističnem scenariju naj bi se skupno število okužb povzpelo na nekaj več kot 200, po pesimističnem pa bi se povečalo na okrog 640 okužb in nato začelo upadati," je zapisal Damijan in dodal, da se lahko oba scenarija izkažeta kot preveč optimistična. Dejanska dinamika okužb pa bo odvisna od ravnanja oblasti in obnašanja posameznikov.

Včeraj popoldne je Damijan model popravil z novim številom okuženih, ki je bilo občutno višje, kot je kazal model, tako da se je povečalo tudi predvideno končno število okuženih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • fowler 06:13 13.marec 2020.

    Optimistične so tele njegove projekcije... Če se ukrepi ne zaostrijo, bomo v april vstopili s številko 6000+... Itak se pa govori o karanteni za celotno slovenijo od sobote naprej....

  • sam50 21:56 12.marec 2020.

    Pač Jože računa po ekonomski računici in zato se večkrat zmoti....

  • Naklonsky 17:45 12.marec 2020.

    No ja, Damijan pa res ni pravi naslov za epidemiološka vprašanja.

Sorodne novice