"Otroci so že zdaj dolgo v šoli"

Foto: Žurnal24 Po novem bi šestletniki, ki bodo jeseni stopili v prvi razred, v tretjem že dobi
Zakon o OŠ. Spremembe bodo leta 2017 stale že 37 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Obvezno. Predlog spremembe zakona o osnovni šoli (OŠ) predvideva obvezen šesturni program tudi za učence od prvega do tretjega razreda.

Po kosilu manjka počitek
"Bistvene razlike za otroke ne bo, saj v šoli že zdaj ostajajo dolgo, vprašanje pa je, ali bo šolsko ministrstvo pripravljeno financirati to, da bo drugi učitelj ves čas z otroki," pravi Žarko Tomšič, ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Poljane iz Ljubljane in pristavi: "Naši učitelji ugotavljajo, da je vsakršna dejavnost pred 14. uro moteča, saj otroci po kosilu potrebujejo nekaj časa zase."

Prihranki pri varstvu
Kot pravi Marjan Gorup, ravnatelj ljubljanske OŠ Prežihovega Voranca, bo nekaj prihranka pri organizaciji neobveznega dela. "Varstvo bo vrednoteno enako kot jutranje – ne kot pedagoška, ampak kot običajna ura," pojasni.

Med pomembnejšimi spremembami so še številčno ocenjevanje v tretjem razredu, obvezen tuji jezik v drugem razredu in neobvezen drugi tuji jezik v četrtem ter neobvezno nacionalno preverjanje znanja ob koncu tretjega, sedmega in devetega razreda, ob koncu šestega in osmega pa obvezno.

Te spremembe bi zaradi predvidenih finančnih posledic zaživele šele v šolskem letu 2013/14. Tako bodo novosti leta 2013 stale štiri milijone evrov (od septembra do decembra), leta 2014 20 milijonov evrov, leto pozneje še osem milijonov evrov več, leta 2017 pa že skoraj 37 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.