Slovenija
7 ogledov

"Otroci so že zdaj dolgo v šoli"

Po novem bi šestletniki, ki bodo jeseni stopili v prvi razred, v tretjem že dobi Žurnal24 main
Zakon o OŠ. Spremembe bodo leta 2017 stale že 37 milijonov evrov.

Obvezno. Predlog spremembe zakona o osnovni šoli (OŠ) predvideva obvezen šesturni program tudi za učence od prvega do tretjega razreda.

Po kosilu manjka počitek
"Bistvene razlike za otroke ne bo, saj v šoli že zdaj ostajajo dolgo, vprašanje pa je, ali bo šolsko ministrstvo pripravljeno financirati to, da bo drugi učitelj ves čas z otroki," pravi Žarko Tomšič, ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Poljane iz Ljubljane in pristavi: "Naši učitelji ugotavljajo, da je vsakršna dejavnost pred 14. uro moteča, saj otroci po kosilu potrebujejo nekaj časa zase."

Prihranki pri varstvu
Kot pravi Marjan Gorup, ravnatelj ljubljanske OŠ Prežihovega Voranca, bo nekaj prihranka pri organizaciji neobveznega dela. "Varstvo bo vrednoteno enako kot jutranje – ne kot pedagoška, ampak kot običajna ura," pojasni.

Med pomembnejšimi spremembami so še številčno ocenjevanje v tretjem razredu, obvezen tuji jezik v drugem razredu in neobvezen drugi tuji jezik v četrtem ter neobvezno nacionalno preverjanje znanja ob koncu tretjega, sedmega in devetega razreda, ob koncu šestega in osmega pa obvezno.

Te spremembe bi zaradi predvidenih finančnih posledic zaživele šele v šolskem letu 2013/14. Tako bodo novosti leta 2013 stale štiri milijone evrov (od septembra do decembra), leta 2014 20 milijonov evrov, leto pozneje še osem milijonov evrov več, leta 2017 pa že skoraj 37 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.