“Otroke vzgajamo v pirate”

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kopiranje v šolah. Nezakonito, a zlasti v osnovnih šolah pogosta praksa.
Oglej si celoten članek

Slovenija je poleg Slovaške edina država Evropske unije, ki še ni uredila fotokopiranja v šolah, je opozoril Rudi Zaman, predsednik Sazorja, slovenske avtorske in založniške organizacije.

Da bi lahko v šolah zakonito kopirali, bi morali za pravice reproduciranja po mnenju Sazorja plačati nekaj evrov na učenca. "Predlagana višina nadomestila je ena od najnižjih, saj je drugod od 4,50 do 26 evrov na učenca," je poudaril Zaman. Če bi bilo nadomestilo 4 evre, bi šolsko ministrstvo to stalo skoraj milijon evrov na leto.

Da ni denarja, je dober izgovor, da se usklajevanja prestavljajo, je nadaljeval Zaman. Predlog pogodbe o fotokopiranju v osnovnih in srednjih šolah je Sazor že pred skoraj dvema letoma predal na šolsko ministrstvo, odgovor, da jo pregledujejo, pa so mu poslali šele prejšnji mesec.

Na vprašanje, zakaj niso odgovorili prej, nam včeraj niso mogli odgovoriti.

"Nihče ne želi nikomur prepovedati fotokopiranja, želimo le uvesti red," je dejal Boštjan Rejc, pravni zastopnik Sazorja, in dodal, da zaradi nezakonitega fotokopiranja otroke "vzgajamo v pirate".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:53 21. September 2011.

    seveda in ZA TO JE KRIVA VLADA IN DRŽAVA. V Sloveniji 50% ljudi živi na robu revščine in je normalno …

  • 21:06 20. September 2011.

    še tu nam bojo jemali denar. marš

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.