Slovenija
16 ogledov

“Otroke vzgajamo v pirate”

fotokopiranje dokumentov Saša Despot
Kopiranje v šolah. Nezakonito, a zlasti v osnovnih šolah pogosta praksa.

Slovenija je poleg Slovaške edina država Evropske unije, ki še ni uredila fotokopiranja v šolah, je opozoril Rudi Zaman, predsednik Sazorja, slovenske avtorske in založniške organizacije.

Da bi lahko v šolah zakonito kopirali, bi morali za pravice reproduciranja po mnenju Sazorja plačati nekaj evrov na učenca. "Predlagana višina nadomestila je ena od najnižjih, saj je drugod od 4,50 do 26 evrov na učenca," je poudaril Zaman. Če bi bilo nadomestilo 4 evre, bi šolsko ministrstvo to stalo skoraj milijon evrov na leto.

Da ni denarja, je dober izgovor, da se usklajevanja prestavljajo, je nadaljeval Zaman. Predlog pogodbe o fotokopiranju v osnovnih in srednjih šolah je Sazor že pred skoraj dvema letoma predal na šolsko ministrstvo, odgovor, da jo pregledujejo, pa so mu poslali šele prejšnji mesec.

Na vprašanje, zakaj niso odgovorili prej, nam včeraj niso mogli odgovoriti.

"Nihče ne želi nikomur prepovedati fotokopiranja, želimo le uvesti red," je dejal Boštjan Rejc, pravni zastopnik Sazorja, in dodal, da zaradi nezakonitega fotokopiranja otroke "vzgajamo v pirate".

Komentarjev 2
  • mukotrpni 08:53 21.september 2011.

    seveda in ZA TO JE KRIVA VLADA IN DRŽAVA. V Sloveniji 50% ljudi živi na robu revščine in je normalno da so prisiljeni v to dejanje. Zakaj je v Avstriji 3x cenejše knjige ? Spet odgovor od ministrstva "zaradi izposoje ...prikaži veče in kopiranja v šolah".Kakor da bi bilo drgač če nebi bilo tega.Otroka imam v tretjem razredu in za primerjavo :pri nas imamo 4 osnovne šole , in vsaka šola za 3 razred ima različno knjigo za isti predmet...kretenizam od naše vlade in ministrstva, itak je vse v denarju in ministri delajo po navodilih izdajatelja knjig in od njihovih provizij....

  • Gigii 21:06 20.september 2011.

    še tu nam bojo jemali denar. marš