Ovadba za preprodajalce morskih datljev

Foto: PU Koper
Foto: PU Koper
Koprski kriminalisti so ovadili 12 ljudi, ki so pod vodstvom 62-letnega hrvaškega državljana v Slovenijo tihotapili zaščitene morske školjke datlje. S preprodajo so zaslužili okrog 9.400 evrov.
Oglej si celoten članek

Kriminalistično preiskavo, pri kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, kamor je bila ob zaključku podana tudi kazenska ovadba zoper osumljene.

V zaključeni kriminalistični preiskavi je bilo tako skupno ovadenih 12 oseb, šest Slovencev in šest Hrvatov. Med slovenskimi ovadenimi sta tudi dve ženski. Osumljeni so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko korist, ki je znašala skupno približno 5800 evrov, ta pa je v nadaljevanju s preprodajo končnim odjemalcem še narasla na skoraj 9400 evrov.

Foto: PU Koper Datlji, školjke

Zasegli 30 kilogramov datljev

Hudodelsko združbo je po zbranih podatkih vodil 62-letni državljan Hrvaške. Ta je s strani potapljačev iz hrvaške Istre prejel zaščitene morske školjke datlje (lat. Litophaga  litophaga) in jih  nato s pomočjo različnih prevoznikov preko mejnih prehodov Dragonja in Sečovlje pretihotapil na območje Slovenije,” pojasnjuje Anita Leskovec s PU Koper.

Na območju Slovenije oz. Sečovelj in Kopra so prevozniki zaščitene školjke ponovno  predali 62-letnemu državljanu Hrvaške, ki jih je nato distribuiral v gostinske lokale na območju Portoroža, Kopra in Krasa. Na območju  Slovenije  je  bilo  tako  med preiskavo zaseženih približno 30 kg datljev.

Foto: PU Koper Datlji, školjke

Foto: PU Koper Datlji, školjke

 

 

 

 

 

 

 

Za storitev kaznivega dejanja 'Nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami' je zagrožena zaporna kazen v trajanju do petih let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.