Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Ovadba za preprodajalce morskih datljev

Datlji, školjke PU Koper
Koprski kriminalisti so ovadili 12 ljudi, ki so pod vodstvom 62-letnega hrvaškega državljana v Slovenijo tihotapili zaščitene morske školjke datlje. S preprodajo so zaslužili okrog 9.400 evrov.

Kriminalistično preiskavo, pri kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, kamor je bila ob zaključku podana tudi kazenska ovadba zoper osumljene.

V zaključeni kriminalistični preiskavi je bilo tako skupno ovadenih 12 oseb, šest Slovencev in šest Hrvatov. Med slovenskimi ovadenimi sta tudi dve ženski. Osumljeni so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko korist, ki je znašala skupno približno 5800 evrov, ta pa je v nadaljevanju s preprodajo končnim odjemalcem še narasla na skoraj 9400 evrov.

Datlji, školjke | Avtor: PU Koper PU Koper

Zasegli 30 kilogramov datljev

Hudodelsko združbo je po zbranih podatkih vodil 62-letni državljan Hrvaške. Ta je s strani potapljačev iz hrvaške Istre prejel zaščitene morske školjke datlje (lat. Litophaga  litophaga) in jih  nato s pomočjo različnih prevoznikov preko mejnih prehodov Dragonja in Sečovlje pretihotapil na območje Slovenije,” pojasnjuje Anita Leskovec s PU Koper.

Na območju Slovenije oz. Sečovelj in Kopra so prevozniki zaščitene školjke ponovno  predali 62-letnemu državljanu Hrvaške, ki jih je nato distribuiral v gostinske lokale na območju Portoroža, Kopra in Krasa. Na območju  Slovenije  je  bilo  tako  med preiskavo zaseženih približno 30 kg datljev.

Datlji, školjke | Avtor: PU Koper PU Koper

Datlji, školjke | Avtor: PU Koper PU Koper

 

 

 

 

 

 

 

Za storitev kaznivega dejanja 'Nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami' je zagrožena zaporna kazen v trajanju do petih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.