Ovadba zoper ministrico

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc več očitkov in kazenska ovadba.
Oglej si celoten članek

Lekarna Ljubljana bo jutri odprla prostore v novi lekarni pri Zdravstvenem domu v Grosupljem, hkrati pa bodo zaprli vrata lekarne Sončni dvori v tem mestu. Zaradi tega je Lekarna Kosobrin v Grosupljem podala kazensko ovadbo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da so podali soglasje k ustanovitvi lekarne pri Zdravstvenemu domu Grosuplje in odločbo o verifikaciji lekarne. Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je bil sprejet pred dvema letoma, sicer nalaga, da mora biti najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno ali podružnico lekarne, merjena po javni cesti, v urbanih področjih najmanj 400 metrov. Na ministrstvu so navedli, da razdalja med obstoječo lekarno in novo lekarno znaša 402,03 metra.

Eden izmed pogojev za ustanovitev lekarne je v skladu z zakonom ta, da lahko javno lekarno na svojem območju ustanovi občina ali več sosednjih občin skupaj po predhodnem mnenju pristojne zbornice in s soglasjem ministrstva. Na občini menijo, da je selitev dobra, ker "si želimo boljše oskrbe, pa tudi občani bodo veseli, če bodo neposredno blizu zdravstvenega doma lahko šli v lekarno po zdravila", je povedal direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar.

Peticija Milojka Kolar Celarc: Nad ministrico s shodom in peticijo

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je bil sprejet pred dvema letoma, sicer nalaga, da mora biti najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno ali podružnico lekarne, merjena po javni cesti, v urbanih področjih najmanj 400 metrov. Na ministrstvu so navedli, da razdalja med obstoječo lekarno in novo lekarno znaša 402,03 metra.

Očitki ministrici

Poleg dveh lekarn Lekarne Ljubljana v Grosupljem pa je v tem mestu še Lekarna Kosobrin, ki jo ima koncesionarka Petra Žagar, ki pa ni zadovoljna z otvoritvijo nove lekarne ob zdravstvenem domu. Tako je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo proti Kolar Celarčevi, bremeni jo več kaznivih dejanj.

Po njenem mnenju je ministrica izdala najmanj tri nezakonite upravne akte in s tem povzročila bistvene kršitve upravnega postopka. S soglasjem za ustanovitev je po njihovem mnenju zlorabila uradni položaj s posledico pridobitve velike protipravne premoženjske koristi za Lekarne Ljubljana, je med drugim zapisala Žagarjeva v sporočilu medijem.

Na ministrstvu so navedli, da so besedilo kazenske ovadbe prejeli. "Po tistem, ko se bomo seznanili z vsebino, se bomo nanjo tudi odzvali. Prepričani pa smo, da se vsi postopki, ki potekajo v okviru ministrstva, vodijo pregledno in v skladu z veljavno zakonodajo," so zatrdili.

Preiskava Kolar Celarčeva ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:16 19. Marec 2018.

    Glavni krivec za fijasako zdravstvene reforme je CERAR ,ki je v svojem trmoglavljenju in nesposobnosti odločanja odločil najslabše .Seveda so …

  • 18:53 19. Marec 2018.

    Velikokrat tudi ob interpelacijah je izjavil da ji stoji ob strani, da verjame v zdravstveno reformo, bo ostala zdaj sama …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.