Slovenija
1655 ogledov

Ovadba zoper ministrico

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc več očitkov in kazenska ovadba.

Lekarna Ljubljana bo jutri odprla prostore v novi lekarni pri Zdravstvenem domu v Grosupljem, hkrati pa bodo zaprli vrata lekarne Sončni dvori v tem mestu. Zaradi tega je Lekarna Kosobrin v Grosupljem podala kazensko ovadbo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da so podali soglasje k ustanovitvi lekarne pri Zdravstvenemu domu Grosuplje in odločbo o verifikaciji lekarne. Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je bil sprejet pred dvema letoma, sicer nalaga, da mora biti najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno ali podružnico lekarne, merjena po javni cesti, v urbanih področjih najmanj 400 metrov. Na ministrstvu so navedli, da razdalja med obstoječo lekarno in novo lekarno znaša 402,03 metra.

Eden izmed pogojev za ustanovitev lekarne je v skladu z zakonom ta, da lahko javno lekarno na svojem območju ustanovi občina ali več sosednjih občin skupaj po predhodnem mnenju pristojne zbornice in s soglasjem ministrstva. Na občini menijo, da je selitev dobra, ker "si želimo boljše oskrbe, pa tudi občani bodo veseli, če bodo neposredno blizu zdravstvenega doma lahko šli v lekarno po zdravila", je povedal direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar.

Milojka Kolar Celarc Peticija Zdravje Milojka Kolar Celarc: Nad ministrico s shodom in peticijo

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je bil sprejet pred dvema letoma, sicer nalaga, da mora biti najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno ali podružnico lekarne, merjena po javni cesti, v urbanih področjih najmanj 400 metrov. Na ministrstvu so navedli, da razdalja med obstoječo lekarno in novo lekarno znaša 402,03 metra.

Očitki ministrici

Poleg dveh lekarn Lekarne Ljubljana v Grosupljem pa je v tem mestu še Lekarna Kosobrin, ki jo ima koncesionarka Petra Žagar, ki pa ni zadovoljna z otvoritvijo nove lekarne ob zdravstvenem domu. Tako je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo proti Kolar Celarčevi, bremeni jo več kaznivih dejanj.

Po njenem mnenju je ministrica izdala najmanj tri nezakonite upravne akte in s tem povzročila bistvene kršitve upravnega postopka. S soglasjem za ustanovitev je po njihovem mnenju zlorabila uradni položaj s posledico pridobitve velike protipravne premoženjske koristi za Lekarne Ljubljana, je med drugim zapisala Žagarjeva v sporočilu medijem.

Na ministrstvu so navedli, da so besedilo kazenske ovadbe prejeli. "Po tistem, ko se bomo seznanili z vsebino, se bomo nanjo tudi odzvali. Prepričani pa smo, da se vsi postopki, ki potekajo v okviru ministrstva, vodijo pregledno in v skladu z veljavno zakonodajo," so zatrdili.

Milojka Kolar Celarc Preiskava Slovenija Kolar Celarčeva ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:16 19.marec 2018.

    Glavni krivec za fijasako zdravstvene reforme je CERAR ,ki je v svojem trmoglavljenju in nesposobnosti odločanja odločil najslabše .Seveda so ga tudi ostale spletine sukale okoli nosa .

  • Jožef Koprivnikar 18:53 19.marec 2018.

    Velikokrat tudi ob interpelacijah je izjavil da ji stoji ob strani, da verjame v zdravstveno reformo, bo ostala zdaj sama ?