Pahor naj bi julija obiskal fojbo pri Bazovici

Foto: Voyo/ zurnal24.si
Foto: Voyo/ zurnal24.si
Vse večja je želja nekaterih, da bi vsako leto počastili spomin na vse žrtve povojnih pobojev, ne glede na njihovo pripadnost. Medtem pa CasaPound spet lepi transparente na slovenske stavbe.
Oglej si celoten članek

Ezulsko združenje ANVGD Nazionale je včeraj sporočilo, da bo slovenski predsednik Borut Pahor ob stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu obiskal fojbo pri Bazovici v družbi italijanskega predsednika Sergia Mattarelle

Narodni dom, simbol Slovenstva v Trstu, bo sicer julija prešel v lastništvo krovnih slovenskih manjšinskih organizacij. Časnik Delo poroča, da ima del Slovencev v Italiji grenak priokus, da je ta praznik nekakšno nadomestilo za tržaško desnico zaradi napovedane vrnitve Narodnega doma v slovenske roke.

xxx

Nov praznik: osvoboditev izpod jugoslovanske okupacije

Na Tržaškem in Goriškem so sicer danes obeležili spomin na t.i. osvoboditev izpod jugoslovanske okupacije. Takratna jugoslovanska vojska se je morala 12. junija 1945 na pritisk zahodnih zaveznikov umakniti iz Trsta in Gorice, ki ju je osvobodila 1. maja 1945.

Občina Trst je sklep o uvedbi praznika osvoboditve sprejela 22. maja. Občina Gorica pa je s sklepom, sprejetim v torek, datum 12. junij uvrstila med datume, pomembne za mesto. Zaradi ukrepov za zajezitev okužbe s koronavirusom so slovesnosti potekale ob omejeni udeležbi in z omejenim programom.

V Trstu so dopoldne na Velikem trgu slovesno dvignili italijansko državno in tržaško zastavo, pozneje pa položili venec k obeležju, ki so ga postavili v spominskem parku na Griču sv. Justa. Tržaški podžupan Paolo Polidori, glavni pobudnik uvedbe novega dneva spomina, je ob tem med drugim poudaril, da je 12. junij 1945 pomemben mejnik, saj je končal trpljenje mesta. Po Polidorijevih besedah Tito ni hotel samo vpeljati komunizma, ampak tudi priključiti Trst k Jugoslaviji, poroča Primorski dnevnik.

Zgled sta postavila Pahor in Janša

Spregovoril je tudi predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota, ki si je zaželel, da bi vsako leto na nedeljo po 8. maju počastili spomin na vse žrtve povojnih pobojev, ne glede na njihovo pripadnost, podobno kot sta to nedavno v Kočevskem Rogu storila slovenski predsednik Borut Pahor in premier Janez Janša.

Popoldne bo na Velikem trgu v Trstu tudi slovesen spust zastave. V Gorici pa so novi praznik obeležili v spominskem parku ob obeležju Goričanom,deportiranim ob koncu druge svetovne vojne.

Odločitev obeh občinskih uprav je drugače naletela na številne kritike, zlasti v levosredinskih strankah, organizacijah slovenske narodne skupnosti v Italiji in združenjih bivših partizanskih borcev. Družbenopolitično društvo Edinost je za popoldne na tržaškem Borznem trgu napovedalo shod v počastitev drugega 12. junija; gre za 12. junij 1927, ko so se krajevni sekretarji fašistične stranke sestali in se odločili za ukinitev vseh slovenskih in hrvaških društev na Primorskem in v Istri.

Slovenija Janša: Sprave ni, saj so besede 'še premalo so jih pobili' še vedno del vsakdana

Neofašisti spet udarili po slovenskem kulturnem domu

Medtem pa so pristaši skrajno desničarskega gibanja CasaPound ponoči na pročelje Kulturnega doma France Prešeren v kraju Boljunec pri Trstu nalepili transparent z napisom "12. 6. - Ne miru ne odpuščanja za Titove teroriste in zločince".

Ta stavba sicer ni bila prvič tarča tovrstnih incidentov. Prvič so neznanci podobne transparente nanjo nalepili ob obletnici usmrtitve žrtev drugega tržaškega procesa, drugič pa ob 10. februarju, italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 19:27 13. Junij 2020.

    pahor naj se pokloni tistim ki so bili prvi ustreljeni v bazovici.lahom se mu pa ni treba poklonit

  • 08:09 13. Junij 2020.

    Kdo je Pahor ? Janšev asistent in vrhunski strokovnjak v prevzemanju politične odgovornosti. Za kravjo kupčijo predsednika DZ je stranka, …

  • 07:52 13. Junij 2020.

    Kaj meni o tem Boris Pahor ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.