Slovenija
4103 ogledov

Slovenska vojska vendarle vpletena v incident na italijanski meji

Slovenska vojska
1/3
Profimedia
Policijska preiskava incidenta, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, po informacijah POP TV kaže, da sta bila vanj res vpletena slovenska vojaka, zgodil pa se je dan prej, kot je bilo sprva rečeno. Preiskavo je prevzela Obveščevalno varnostna služba Morsa. Slovenska vojska uradnih informacij še ni prejela.

Primorski dnevnik je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske in ne "člana kakšne varde".

Slovenska vojska je dva dneva pozneje sporočila, da na dan, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Zagotovili so tudi, da so na pomoč policiji pri varovanju meje lahko napoteni le posebej usposobljeni vojaki, ki, kadar so na nalogi sami, o morebitnih kršitvah le obveščajo policiste.

Do dogodka naj bi na podlagi navedb avtorja članka prišlo 8. maja. Informacije za ta dan in na omenjenem območju je preverila tudi policija, ki je prav tako zagotovila, da tam takrat slovenski vojaki niso pomagali policistom pri varovanju državne meje.

A kot so po poročanju POP TV po preiskavi ugotovili policisti, se je dogodek dejansko odvil dan prej. Moški naj bi po fotografijah prepoznal vojaka, ki sta ga ustavila. Televizija še poroča, da naj vojaka ne bi bila del običajnih enot, ki dobijo nalogo mejnega patruljiranja s policijo.

Obrambni minister Matej Tonin je za televizijo potrdil, da je preiskavo prevzela Obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo, ker je prišlo do spremembe dneva domnevnega incidenta.

slovenija15.04.08...slovenska vojska...vojak...akcija...uniforma...foto: slovens | Avtor: Slovenska vojska Slovenska vojska

"Da naj bi se domnevni incident po novem zgodil 7. maja, je zame nova okoliščina. Za tisti dan obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila. Predvidevam, da bi v primeru očitanega incidenta vojak o tem najverjetneje poročal nadrejenim. Tovrstnega poročila ni bilo. Obveščevalno varnostna služba Morsa bo preiskavo nadaljevala in zaključila, o zaključkih bomo obvestili javnost in v skladu z zakonom tudi ukrepali," je dejal.

Slovenska vojska pa je v odzivu danes zapisala, da uradnih informacij o tem do tega trenutka niso prejeli, bodo pa glede na "spremenjene okoliščine" enako poizvedbo kot za 8. maj opravili tudi za 7. maj.

"V Slovenski vojski vedno z vso resnostjo obravnavamo indice o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju dodeljenih nalog. Zato bo Slovenska vojska tudi v tem primeru s pristojnim preiskovalnim organom ministrstva za obrambo konstruktivno sodelovala," so še zapisali.

Zatrdili do še, da Slovenska vojska svoje naloge izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami policije. "Od leta 2016 in opravljenih več kot 110.000 nalogah Slovenske vojske v podporo Policiji pri širšem varovanju državne meje ni bilo zaznanih nepravilnosti. Neutemeljeno in prehitro sklepanje o dejanskem stanju ne bi bilo korektno za nobenega od udeležencev domnevnega dogodka," so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani ministrstva za obrambo.

Komentarjev 60
 • ode 07:40 12.junij 2020.

  Daniel Bokja Malalan je po naših informacijah zamejec, ki je obtožil enega izmed dveh vojakov, da je vanj uperil avtomatsko puško, ker naj bi ga zamenjala za ilegalnega migranta. Njegov Facebook profil razkriva, da gre za radikalnega titoista in zagovornika ...prikaži več Antifa. https://nova24tv.si/slovenija/ekskluzivno-je-slo-pri-incidentu-na-meji-za-diverzantsko-akcijo-levicarjev-to-je-zamejec-ki-obtozuje-vojaka-da-ga-je-zamenjal-za-migranta/

 • kapibara 12:04 11.junij 2020.

  Vsi ki se zgražate nad delom vojaka. ravnal je prav, komur pa ni jasno, delo vojaka, naj se gre pa sprehajat ob-na mejo Irana (vseh musli držav)-Izraela-JAR-Rusije-Kitajske.. pa da NE naštevam+ sprašujem več..

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 11:09 11.junij 2020.

  Če bi bili novinarji objektivni bi se vprašali KAJ je na meji delal civilist saj je bila meja ZAPRTA prehodi pa izključno na mejnih točkah z potrdilom zdravnika?? Seveda to levičarskih trobil ne zanima!!