Pahor odstopa Kresalove ne sprejme

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Potem ko je notranja ministrica Katarina Kresal ponudila svoj odstop, je predsednik vlade že sporočil, da ga ne sprejme. Odstop ponudila zaradi negativnega mnenja računskega sodišča.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Borut Pahor odstopa ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki ga je ta ponudila zaradi negativnega poročila računskega sodišča, ne bo sprejel. Od ministrice zahteva, da izpolni priporočila računskega sodišča.

Kot so zapisali v njegovem kabinetu, se je za zavrnitev njenega odstopa odločil zaradi dveh razlogov. Prvič zato, ker ga računsko sodišče sploh ni pozvalo k premisleku o njeni morebitni razrešitvi, čeprav je končna odločitev glede tega tudi sicer v njegovi pristojnosti. Drugič zato, ker ministrica v odgovor na mnenje že navaja ukrepe za odpravo nepravilnosti, ki jih je sodišče naložilo ministrstvu. Predsednik vlade pa od ministrice zahteva, da vestno izpolni vsa priporočila računskega sodišča.

Kresalova ponudila odstop

Revizijsko poročilo o zagotavljanju poslovnih prostorov za potrebe MNZ od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010 je pokazalo, da je bilo pri sklenitvi najemnih pogodb za stavbo na Litostrojski ulici in stavbo na Dimičevi ulici, kjer je sedež Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), veliko nepravilnosti.

"Kot predstojnik institucije, ki je dobila negativno mnenje računskega sodišča, iz objektivnih razlogov, bom predsedniku vlade danes ponudila svoj odstop," je dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kresalova se je odločila tudi, da bodo na MNZ začeli s postopkom odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi, čeprav so pri najemu te stavbe po njenih besedah upoštevali veljavne predpise. "Vladi bomo predlagali izvedbo novega postopka pridobivanja prostorov v skladu s priporočili računskega sodišča," je še napovedala ministrica.

Stoji za strokovnimi službami

Ministrica Katarina Kresal vztraja, da stoji za strokovnimi službami na notranjem ministrstvu, ki so pregledale vseh sedem ponudb, kolikor so jih dobili. Da ponudi odstop, se je odločila, ker je treba institucije pravne države spoštovati, je dejala za Pop TV. Kot je dodala, se ji je zdelo prav, da ponudi premierju odstop. Še enkrat je zavrnila, da bi bil posel dogovorjen, in poudarila, da je bil Lah preprosto najboljši ponudnik.

"Ministrstvo za notranje zadeve v skladu z 12. členom najemne pogodbe to lahko kadarkoli odpove s šestmesečnim odpovednim rokom, brez soglasja nasprotne stranke in brez kakršnekoli odškodninske odgovornosti," pa so sporočili z ministrstva.

Svojo odločitev glede prostorov na Dimičevi bo na jutrišnji seji sprejela tudi protikorupcijska komisija. Napovedali so, da bodo upoštevali tudi revizijsko poročilo računskega sodišča.

Pogačar: O tožbi ne razmišljam

Lastnik Ram Investa Igor Jurij Pogačar je za Finance dejal, da še ni seznanjen z namero notranjega ministrstva o začetku postopka odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi.

V pogodbi je jasno naveden šestmesečni odpovedni rok in pogodbo je treba spoštovati, je dejal.

Po njegovem mnenju ima ministrstvo vso legitimno pravico, da pogodbo odpove, o sami tožbi pa ne razmišlja.

Pripravljen pa se je pogovarjati o vseh drugih možnostih – denimo o spremembi najemne pogodbe, ki jo predlaga predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

SDS: Z vsemi sredstvi za razrešitev Kresalove

V SDS so prepričani, da bi morala "Kresalova nepreklicno odstopiti". Pahorjeva zavrnitev je po njihovem mnenju "vnaprej dogovorjen scenarij, da se še tisto malo, kar je ostalo od vladajoče koalicije, ohrani". Prepričani so, da bo cena, "ki jo bomo plačali državljanke in državljani, vsak dan višja". V SDS so napovedali uporabo vseh možnosti za razrešitev Kresalove, tudi interpelacijo.

Da zgolj ponujen odstop ni dovolj, so prepričani tudi v NSi, kjer so jo tudi pozvali k nepreklicnemu odstopu. Z zgolj ponujenim odstopom po njihovem mnenju Kresalova "negira pravno državo in odgovornost za negospodarno in nesprejemljivo ravnanje prelaga na predsednika vlade".

"O odstopu naj razmisli tudi Pahor"

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je tudi mnenja, da bi Kresalova morala odstopiti. Njeno odločitev je označil za "politikantsko". Po njegovih besedah je "nespodobno, da ministrica za notranje zadeve, ki bi morala biti prva, ki skrbi za ravnanje v skladu z zakoni, še naprej vztraja na svojem položaju".

Podpredsednik SLS Franc Bogovič meni, da bi po zavrnitvi odstopa o svojem odstopu "moral razmisliti tudi predsednik vlade, glede na to, komu je brezpogojno zaupal in koga je tudi podpiral in držal v tej koaliciji". "Z dokončnim poročilom računskega sodišča je potrjeno to, kar je v bistvu cela vesoljna Slovenija že vedela, z izjemno najbrž predsednika vlade," pravi Bogovič.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pravi, da je bil ponujeni odstop "slepilni manever, ki mu ne smemo verjeti". Meni, da je Kresalova vedela, da Pahor njenega odstopa ne bo sprejel. "Res pa je, da tudi računsko sodišče ni zahtevalo njenega odstopa, ker predsednik Igor Šoltes ve, da to nič ne pomaga," dodaja Jelinčič.

Ponujeni odstop Kresalove vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič ocenjuje kot korektno ravnanje, Pahorjeva odločitev pa je po njegovem mnenju druga zgodba, "kajti premier najbrž ne ve, koga bi imenoval, če izgubi še enega ministra". "Premier je sicer nepredvidljiv, tako da ne vemo, kaj bo naredil," je dodal Žnidaršič.

Makarovič: Morda je pričakovala, da bo Pahor odstop zavrnil

Ministričina ponudba odstopa je logična, saj bi sicer glede na svoj dosedanji odnos do računskega sodišča sicer težko ohranila kolikor toliko načelno držo. Vprašanje pa je, ali ni vnaprej pričakovala, da bo Pahor odstop zavrnil, da bi ohranil ostanke koalicije, razmišlja sociolog Matej Makarovič.

Večje politične posledice pa bi lahko imela morebitna kombinacija dveh neugodnih mnenj, saj jutri pričakujemo mnenje protikorupcijske komisije (PK). "Po drugi strani pa bi morebitno ugodno ali nevtralno mnenje PK verjetno v veliki meri nevtraliziralo politično škodo Kresalovi zaradi negativnega mnenja računskega sodišča," je za zurnal24.si povedal Makarovič in dodal, da bi bile predčasne volitve jeseni sicer logična rešitev za sedanjo politično krizo, a pomenijo tudi, da se vladajoči skoraj gotovo za nekaj časa odrečejo oblasti ali pa da bodo raje vztrajali do zadnjega trenutka, ko bo to zakonsko še mogoče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 16:47 20. Avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih …

  • 22:18 9. Avgust 2011.

    ma dej naj že 1x usi odstopjo da bo že KONČNO mir s temi kreteni...kresalova itk zgleda k zombie puder …

  • 21:31 9. Avgust 2011.

    Matej Makarovič : predčasne volitve bi bile v jeseni sicer logična rešitev za sedanjo politično krizo, a pomenijo tudi, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.