Pahor ovaden

Foto: Žurnal24 Pozivanje h glasovanju za arbitražni sporazum na uradni spletni strani, s čimer
Hervardi ovadil premierja Boruta Pahorja. Sum nezakonitega vplivanja na odločanje volilcev o arbitražnem sporazumu.
Oglej si celoten članek

Zveza domoljubnih društev Hervardi je državnemu tožilstvu prijavila sum storitve več kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil premier Borut Pahor. Pri Hervardiju so prepričani, da vlada nezakonito in na nedovoljen način vpliva na odločanje državljanov o arbitražnem sporazumu.

 

 

151. člen: Kršitev proste odločitve volivcev
(1) Kdor koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Na vladni strani www.vlada.si je namreč objavljena reklama ''ZA Arbitražni sporazum'' in 10 razlogov za potrditev arbitražnega sporazuma, ki sta jih ob začetku predreferendumske kampanje predstavila Pahor in zunanji minister Samuel Žbogar. Po prepričanju Hervardija gre pri tem za direktno kršitev zakona, saj vlada ni ne organizator referenduma ne referendumske kampanje. ''Vlada s tem na nedovoljen način neposredno vpliva na volilce, kar predstavlja storitev kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku,'' so zapisali v ovadbi.  

Prijavljena že na inšpektoratu
Že včeraj so inšpektoratu notranjega ministrstva vlado prijavile SDS, SNS, SLS in NSi. Tudi oni so prepričani, da vlada krši zakon o referendumski kampanji s tem, ko na uradnih spletnih straneh izvaja kampanjo v podporo arbitražnemu sporazumu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.