Slovenija
24 ogledov

Pahor ovaden

Pozivanje h glasovanju za arbitražni sporazum na uradni spletni strani, s čimer Žurnal24 main
Hervardi ovadil premierja Boruta Pahorja. Sum nezakonitega vplivanja na odločanje volilcev o arbitražnem sporazumu.

Zveza domoljubnih društev Hervardi je državnemu tožilstvu prijavila sum storitve več kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil premier Borut Pahor. Pri Hervardiju so prepričani, da vlada nezakonito in na nedovoljen način vpliva na odločanje državljanov o arbitražnem sporazumu.

 

 

151. člen: Kršitev proste odločitve volivcev
(1) Kdor koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Na vladni strani www.vlada.si je namreč objavljena reklama ''ZA Arbitražni sporazum'' in 10 razlogov za potrditev arbitražnega sporazuma, ki sta jih ob začetku predreferendumske kampanje predstavila Pahor in zunanji minister Samuel Žbogar. Po prepričanju Hervardija gre pri tem za direktno kršitev zakona, saj vlada ni ne organizator referenduma ne referendumske kampanje. ''Vlada s tem na nedovoljen način neposredno vpliva na volilce, kar predstavlja storitev kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku,'' so zapisali v ovadbi.  

Prijavljena že na inšpektoratu
Že včeraj so inšpektoratu notranjega ministrstva vlado prijavile SDS, SNS, SLS in NSi. Tudi oni so prepričani, da vlada krši zakon o referendumski kampanji s tem, ko na uradnih spletnih straneh izvaja kampanjo v podporo arbitražnemu sporazumu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.