Pahor: ponedeljek bo lep dan

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Ponedeljek bo lep dan, pravi premier Borut Pahor, saj končno začne veljati arbitražni sporazum. SDS: bomo pluli v hrvaški coni?
Oglej si celoten članek

Premier Pahor je povedal, da so bila pogajanja s Hrvaško od prvega dne naprej vodena "v dobri veri in neverjetno veliki količini človeškega zaupanja". Tega sta se s premierko Kosorjevo – je dodal Pahor – sinoči spominjala v daljšem telefonskem pogovoru.

"Ubili smo več muh na en mah; mi, Hrvaška, s tem so bili zadovoljni vsi akterji v mednarodni skupnosti," je zadovoljen premier Borut Pahor.

Arbitražni sporazum začne veljati v ponedeljek, 29. novembra. "To bo lep dan," pravi Pahor. Podobno je izjavil že ob podpisu sporazuma v Stockholmu, le da je bil takrat "fantastičen dan".

Včeraj sta bili izmenjani noti, ki ugotavljata, da bo arbitražni sporazum začel veljati v ponedeljek, 29. novembra 2010, je povedal Pahor. Postopki naprej bodo odvisni od podpisa pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo.

Medtem na slovenskem zunanjem ministrstvu že od 1. septembra deluje ekipa za pripravo dokumentacije. Kdo sestavlja to ekipo, Pahor ne želi govoriti, pravi pa, da si lahko štejemo v čast, da imamo pri pripravi dokumentacije tako častno in strokovno pomoč.

"Slovenija bi lahko imela celo vrsto pomislekov pri poglavjih, ki so odprta," pravi Pahor. A s hrvaško premierko Jadranko Kosor sta se odločila, da morata slediti skupni zavezi iz srečanja na Trakoščanu, da hrvaška čim prej konča pogajanja z Unijo in da čim prej uredimo mejo na morju. Sinoči sta si zato državi izmenjali noti, da odpreta pot rešitvam.

SDS: bomo pluli v hrvaški coni?
"Jasno je, da je sporazum zdaj popolnoma in dokončno veljaven," nezadovoljni ugotavljajo v največji opozicisjih stranki SDS. Vprašujejo se, kaj bo, ko bo Hrvaška končala pogajanja z Evropsko unijo. "Ali bo Hrvaška tudi takrat zamolčala svojo enostransko izjavo in ali bo ostalo pri neveljavnosti Zaščitne ekološko-ribolovne cone za članice Evropske unije?" Kot pravijo v SDS, je povsem mogoče, da bodo slovenske ladje namesto na odprto morje plile v hrvaško cono.

V Zavodu 25. junij sice kot pozitivno ocenjujejo, da ob izmenjavi not ni bila priložena enostranska hrvaška izjava o hrvaškem nepriznavanju pravice Slovenije do teritorialnega stika z odprtim morjem, kljub temu pa menijo, da še vedno obstaja velika nevarnost, da bo Slovenija izgubila stik z odprtim morjem ravno zaradi arbitražnega sporazuma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.