Slovenija
26 ogledov

Pahor: ponedeljek bo lep dan

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ponedeljek bo lep dan, pravi premier Borut Pahor, saj končno začne veljati arbitražni sporazum. SDS: bomo pluli v hrvaški coni?

Premier Pahor je povedal, da so bila pogajanja s Hrvaško od prvega dne naprej vodena "v dobri veri in neverjetno veliki količini človeškega zaupanja". Tega sta se s premierko Kosorjevo – je dodal Pahor – sinoči spominjala v daljšem telefonskem pogovoru.

"Ubili smo več muh na en mah; mi, Hrvaška, s tem so bili zadovoljni vsi akterji v mednarodni skupnosti," je zadovoljen premier Borut Pahor.

Arbitražni sporazum začne veljati v ponedeljek, 29. novembra. "To bo lep dan," pravi Pahor. Podobno je izjavil že ob podpisu sporazuma v Stockholmu, le da je bil takrat "fantastičen dan".

Včeraj sta bili izmenjani noti, ki ugotavljata, da bo arbitražni sporazum začel veljati v ponedeljek, 29. novembra 2010, je povedal Pahor. Postopki naprej bodo odvisni od podpisa pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo.

Medtem na slovenskem zunanjem ministrstvu že od 1. septembra deluje ekipa za pripravo dokumentacije. Kdo sestavlja to ekipo, Pahor ne želi govoriti, pravi pa, da si lahko štejemo v čast, da imamo pri pripravi dokumentacije tako častno in strokovno pomoč.

"Slovenija bi lahko imela celo vrsto pomislekov pri poglavjih, ki so odprta," pravi Pahor. A s hrvaško premierko Jadranko Kosor sta se odločila, da morata slediti skupni zavezi iz srečanja na Trakoščanu, da hrvaška čim prej konča pogajanja z Unijo in da čim prej uredimo mejo na morju. Sinoči sta si zato državi izmenjali noti, da odpreta pot rešitvam.

SDS: bomo pluli v hrvaški coni?
"Jasno je, da je sporazum zdaj popolnoma in dokončno veljaven," nezadovoljni ugotavljajo v največji opozicisjih stranki SDS. Vprašujejo se, kaj bo, ko bo Hrvaška končala pogajanja z Evropsko unijo. "Ali bo Hrvaška tudi takrat zamolčala svojo enostransko izjavo in ali bo ostalo pri neveljavnosti Zaščitne ekološko-ribolovne cone za članice Evropske unije?" Kot pravijo v SDS, je povsem mogoče, da bodo slovenske ladje namesto na odprto morje plile v hrvaško cono.

V Zavodu 25. junij sice kot pozitivno ocenjujejo, da ob izmenjavi not ni bila priložena enostranska hrvaška izjava o hrvaškem nepriznavanju pravice Slovenije do teritorialnega stika z odprtim morjem, kljub temu pa menijo, da še vedno obstaja velika nevarnost, da bo Slovenija izgubila stik z odprtim morjem ravno zaradi arbitražnega sporazuma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.