Pahor prevzel mandat

Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Žurnal24 Predaja poslov Foto: Žurnal24 Predaja poslov Foto: Žurnal24 Predaja poslov Foto: Žurnal24 Predaja poslov Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Anže Petkovšek Predaja poslov Foto: Twitter Predaja poslov Foto: Twitter Predaja poslov
Četrti predsednik republike Borut Pahor je od dosedanjega predsednika Danila Türka prevzel posle in s tem nastopil petletni mandat. Po nekaterih informacijah naj bi Türk iz pisarn odnesel vrednejše pohištvo.
Oglej si celoten članek

Borut Pahor je od predhodnika Danila Türka za naslednjih pet let prevzel predsedniški mandat.

Primopredaja je potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih s postrojem častne čete Slovenske vojske pred predsedniško palačo v Ljubljani. Pahor je kot novi vrhovni poveljnik oboroženih sil opravil pregled častne čete, Türk pa se je od funkcije po primopredaji poslovil z vojaškimi častmi.

Po prihodu v predsedniško palačo se je Pahor sestal s Türkom, nato pa je sledil skupni pogovor, pri katerem sta sodelovali Pahorjeva partnerica Tanja Pečar in soproga dosedanjega predsednika republike Barbara Miklič Türk.

Sledil je še ločen pogovor Pečarjeve in Miklič Türkove, nato pa sta Pahor in Türk skupaj prišla pred predsedniško palačo. Tam se je Türk z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije in se skupaj s soprogo odpeljal, Pahor pa se je s spremljevalko vrnil v predsedniško palačo.

Türk izpraznil predsedniško pisarno?

Po prevzemu mandata pa Pahorja očitno čaka manj pohištva, kot ga je imel njegov predhodnik. Kot so zapisali na spletnem portalu Pozareport.si, naj bi Türk izpraznil pisarno ter boljše pisarniško pohištvo in vrednejša darila preselil na Železno cesto 14, kjer je bila že pred časom pisarna bivšega predsednika Milana Kučana. Ostala naj bi tako le drugorazredna oprema, zaposleni pa naj bi se zgražali, saj je bila selitev izvedena med vikendom.

Kot je za omenjeni portal pojasnil svetovalec predsednika za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic, so te informacije "neutemeljene in neresnične". Priznava pa, da gre za opremo, ki je bila nameščena že v pisarni nekdanjega predsednika Kučana. Po enem letu, ko se bo pisarna Türka zaprla, naj bi tudi vse pohištvo, opremo in protokolarna darila vrnili v urad predsednika. Glede na očitke, da je bila selitev izvedena tajno, pa je povedal, da so stvari prenašali v času, ko to ni motilo delovnih procesov.

Prisegel že včeraj, danes prevzel posle

Borut Pahor je prisegel že v soboto na slavnostni seji državnega zbora. Še pred prisego se je predsednik državnega zbora Gregor Virant Danilu Türku zahvalil za opravljeno delo.

Pahor je v skladu z ustavo zaprisegel z besedami: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije."

Po prisegi je napovedal, da si bo v okviru svojih pooblastil prizadeval, da politika čim bolj enotno predstavi načrte za izhod iz krize. Ukrepi, da bi izšli iz krize, po njegovih besedah potrebujejo široko politično podporo ter dialog in razumevanje socialnih partnerjev.

Predsedniške pristojnosti omejene

Po slovenski ustavni ureditvi predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene.

Med njegovimi pristojnostmi so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ustava predsedniku republike poleg tega daje predlagalno funkcijo v primeru imenovanja predsednika vlade, ustavnih sodnikov in sodnega sveta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • gec
    22:28 24. December 2012.

    mamico,klobo...

  • gec
    22:28 24. December 2012.

    klobo prpel mami...

  • gec
    22:27 24. December 2012.

    klobo prpel mamico,da ji kanal spucamo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.