Pahor nezadovoljen, a odločitev je sprejel

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predsednik države Borut Pahor je sprejel odločitev glede odpoklica veleposlanika v ZDA.
Oglej si celoten članek

Predsednik Borut Pahor se je odločil za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pahor se je tako odločil po tem, ko je vlada sprejela predlog o odpoklicu Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Pahor je o tem obvestil predsednika vlade Roberta Goloba, a obenem izrazil nezadovoljstvo, ker se vlada pred svojo odločitvijo o tem ni posvetovala z njim. 

Pahor je v pogovoru Goloba opozoril "na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih". "Glede na vse okoliščine" pa se je odločil, da podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, so pojasnili v predsednikovem uradu. 

S svojim nezadovoljstvom je predsednik seznanil tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon. "Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Kajzer naj bi predsedniku SDS Janezu Janši nepooblaščeno poslal depešo ministrstva. Spomnimo, Janša je v začetku meseca na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ. Ob tem je zapisal, da sta se slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za kandidatko za predsednico republike Natašo Pirc Musar

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba omenjene kandidatke zaprosilo diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:58 20. September 2022.

    Borči še vedno cveti v svoji narcisoidni podobi. Upam, da se ga kmalu za vekomaj znebimo, čeprav bi raje videl, …

  • 22:46 20. September 2022.

    Opolzek kot vedno....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.