Pahor Türka premagal v osmih volilnih okrajih

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Novoizvoljeni predsednik republike Borut Pahor je svojega protikandidata Danila Türka premagal v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo je zmagal v volilni enoti Ptuj. Slavil je v 83 volilnih okrajih, medtem ko ga je Türk premagal v petih ljubljanskih okrajih.
Oglej si celoten članek

Največjo podporo so volivke in volivci Borutu Pahorju namenili v volilni enoti Ptuj, kjer ga je podprlo 72,44 odstotka volivcev. V Celju je zanj glasovalo 71,88 odstotka volivcev, v Postojni pa 70,17 odstotka. Sledi volilna enota Novo mesto, kjer je Pahorja podprlo 69,31 odstotka volivcev, v volilni enoti Kranj 69,06 odstotka, v Mariboru pa 66,81 odstotka.

Pahorja je najmanj volivcev podprlo v obeh ljubljanskih volilnih enotah, čeprav je v obeh premagal Danila Türka. V enoti Ljubljana Center je za Pahorja glasovalo 58,93 odstotka volivcev, v enoti Ljubljana Bežigrad pa 63,14 odstotka.

Premagal ga je v 83 okrajih

Med 88 okraji po državi pa je Pahor zmagal v 83, Türk pa v petih. Pahor je najbolj prepričljivo slavil v Ajdovščini, kjer je zanj glasovalo 84,38 odstotka volivcev, ter v Novi Gorici, kjer ga je podprlo 83,09 odstotka volivcev. Več kot 80 odstotkov volivcev je Pahorja podprlo tudi v Škofji Loki, Novem mestu in Šentjurju pri Celju.

Türk pa je, kot rečeno, več glasov kot Pahor dobil v petih volilnih okrajih. Največ volivcev, 55,31 odstotka, ga je podprlo v volilnem okraju Ljubljana Center, več kot polovico glasov pa so mu namenili v okrajih Ljubljana Šiška (dva okraja), Ljubljana Moste Polje in Ljubljana Bežigrad.

Največja udeležba v Ajdovščini

Po delnih neuradnih rezultatih je bila volilna udeležba na današnjih volitvah 41,95-odstotna. Med volilnimi enotami je bila najvišja v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je dosegla 46,38 odstotka. V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je bila volilna udeležba 43,96-odstotna, v volilni enoti Kranj pa 43,04-odstotna. Več kot 40-odstotno udeležbo so zabeležili še v Postojni, v Celju in v Novem mestu. V Postojni je na volišča prišlo 42,55 odstotka volivcev, v Celju 41,07 odstotka, v Novem mestu pa 41,02 odstotka volivcev. V volilni enoti Maribor so zabeležili 38,92-odstotno volilno udeležbo, najnižja pa je bila v ptujski volilni enoti, in sicer 37,74-odstotna.

Med volilnimi okraji pa so največjo, in sicer 52,24-odstotno udeležbo, zabeležili v Ajdovščini. Skoraj 50 odstotkov volivcev je na volišča prišlo tudi v volilnih okrajih Nova Gorica I in II. Najnižja volilna udeležba pa je bila v volilnem okraju Lendava, in sicer 31,03-odstotna. Manj kot 34 odstotkov volivcev je danes svoj glas oddalo tudi v volilnih okrajih Jesenice, Piran, Pesnica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.