Slovenija
22 ogledov

Pahor Türka premagal v osmih volilnih okrajih

Predsedniške volitve 2012 Saša Despot
Novoizvoljeni predsednik republike Borut Pahor je svojega protikandidata Danila Türka premagal v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo je zmagal v volilni enoti Ptuj. Slavil je v 83 volilnih okrajih, medtem ko ga je Türk premagal v petih ljubljanskih okrajih.

Največjo podporo so volivke in volivci Borutu Pahorju namenili v volilni enoti Ptuj, kjer ga je podprlo 72,44 odstotka volivcev. V Celju je zanj glasovalo 71,88 odstotka volivcev, v Postojni pa 70,17 odstotka. Sledi volilna enota Novo mesto, kjer je Pahorja podprlo 69,31 odstotka volivcev, v volilni enoti Kranj 69,06 odstotka, v Mariboru pa 66,81 odstotka.

Pahorja je najmanj volivcev podprlo v obeh ljubljanskih volilnih enotah, čeprav je v obeh premagal Danila Türka. V enoti Ljubljana Center je za Pahorja glasovalo 58,93 odstotka volivcev, v enoti Ljubljana Bežigrad pa 63,14 odstotka.

Premagal ga je v 83 okrajih

Med 88 okraji po državi pa je Pahor zmagal v 83, Türk pa v petih. Pahor je najbolj prepričljivo slavil v Ajdovščini, kjer je zanj glasovalo 84,38 odstotka volivcev, ter v Novi Gorici, kjer ga je podprlo 83,09 odstotka volivcev. Več kot 80 odstotkov volivcev je Pahorja podprlo tudi v Škofji Loki, Novem mestu in Šentjurju pri Celju.

Türk pa je, kot rečeno, več glasov kot Pahor dobil v petih volilnih okrajih. Največ volivcev, 55,31 odstotka, ga je podprlo v volilnem okraju Ljubljana Center, več kot polovico glasov pa so mu namenili v okrajih Ljubljana Šiška (dva okraja), Ljubljana Moste Polje in Ljubljana Bežigrad.

Največja udeležba v Ajdovščini

Po delnih neuradnih rezultatih je bila volilna udeležba na današnjih volitvah 41,95-odstotna. Med volilnimi enotami je bila najvišja v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je dosegla 46,38 odstotka. V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je bila volilna udeležba 43,96-odstotna, v volilni enoti Kranj pa 43,04-odstotna. Več kot 40-odstotno udeležbo so zabeležili še v Postojni, v Celju in v Novem mestu. V Postojni je na volišča prišlo 42,55 odstotka volivcev, v Celju 41,07 odstotka, v Novem mestu pa 41,02 odstotka volivcev. V volilni enoti Maribor so zabeležili 38,92-odstotno volilno udeležbo, najnižja pa je bila v ptujski volilni enoti, in sicer 37,74-odstotna.

Med volilnimi okraji pa so največjo, in sicer 52,24-odstotno udeležbo, zabeležili v Ajdovščini. Skoraj 50 odstotkov volivcev je na volišča prišlo tudi v volilnih okrajih Nova Gorica I in II. Najnižja volilna udeležba pa je bila v volilnem okraju Lendava, in sicer 31,03-odstotna. Manj kot 34 odstotkov volivcev je danes svoj glas oddalo tudi v volilnih okrajih Jesenice, Piran, Pesnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.