Partnerji pri zdravljenju

Foto: Žurnal24 Javne razprave o zastopnikih pacientovih pravic se je udeležil tudi minister Mik
Pomanjkljiva komunikacija. Najpogostejši vzrok za nastanek nesporazumov.
Oglej si celoten članek

Čeprav zastopniki pacientovih pravic delujejo že eno leto, jih pacienti premalo poznajo, premalo pa so ozaveščeni tudi glede svojih pravic in dolžnosti, pove tukajšnji zastopnik Robert Sotler.

Reševanje težav

Ne prek medijev. Zastopniki pacientovih pravic so po navedbah Sotlerja soglasni, da reševanje težav v zdravstvu na tem področju prek medijev ni primerno. Tako bi se morali v medijih namesto reševanja težav osredotočiti na reševanje na visokih strokovnih ravneh.

Ljudje se nanj sicer največkrat obrnejo zaradi pomanjkljive komunikacije v zdravstvenem sistemu.

Več komuniciranja
Med izvajalci zdravstvenih storitev je pomanjkljiva komunikacija predvsem pri zdravnikih, in sicer o bolezni in poteku zdravljenja, izpostavi.

Zdravnikom priporoča, naj se s pacienti več pogovarjajo in jih sprejmejo kot partnerje pri zdravljenju. "Tako bo mnogo primerov rešenih že v ambulanti," je prepričan Sotler.

Na pravi poti
Minister za zdravje Borut Miklavčič meni, da ljudje premalo poznajo zakon o pacientovih pravicah.

"Vsaka nova stvar potrebuje določen čas. Bolje bodo zastopniki opravili svojo nalogo, več bodo uredili, boljše bo sodelovanje med zastopniki in izvajalci zdravstvenih storitev, več se bodo tudi zavarovanci obračali na zastopnike – mislim, da je to prava pot," pojasni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.