Slovenija
22 ogledov

Partnerji pri zdravljenju

Javne razprave o zastopnikih pacientovih pravic se je udeležil tudi minister Mik Žurnal24 main
Pomanjkljiva komunikacija. Najpogostejši vzrok za nastanek nesporazumov.

Čeprav zastopniki pacientovih pravic delujejo že eno leto, jih pacienti premalo poznajo, premalo pa so ozaveščeni tudi glede svojih pravic in dolžnosti, pove tukajšnji zastopnik Robert Sotler.

Reševanje težav

Ne prek medijev. Zastopniki pacientovih pravic so po navedbah Sotlerja soglasni, da reševanje težav v zdravstvu na tem področju prek medijev ni primerno. Tako bi se morali v medijih namesto reševanja težav osredotočiti na reševanje na visokih strokovnih ravneh.

Ljudje se nanj sicer največkrat obrnejo zaradi pomanjkljive komunikacije v zdravstvenem sistemu.

Več komuniciranja
Med izvajalci zdravstvenih storitev je pomanjkljiva komunikacija predvsem pri zdravnikih, in sicer o bolezni in poteku zdravljenja, izpostavi.

Zdravnikom priporoča, naj se s pacienti več pogovarjajo in jih sprejmejo kot partnerje pri zdravljenju. "Tako bo mnogo primerov rešenih že v ambulanti," je prepričan Sotler.

Na pravi poti
Minister za zdravje Borut Miklavčič meni, da ljudje premalo poznajo zakon o pacientovih pravicah.

"Vsaka nova stvar potrebuje določen čas. Bolje bodo zastopniki opravili svojo nalogo, več bodo uredili, boljše bo sodelovanje med zastopniki in izvajalci zdravstvenih storitev, več se bodo tudi zavarovanci obračali na zastopnike – mislim, da je to prava pot," pojasni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.