Past: prenos podatkov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Manjši račun. V tujini do spleta dostopajte prek omrežja wi-fi. Privarčujete lahko tudi z aplikacijami in uporabo lokalnih predplačniških SIM-kartic.
Oglej si celoten članek

Marsikdo bo božično-novoletne praznike preživel v tujini. Da prvi račun za mobilno telefonijo v letu 2013 ne bo previsok, smo pripravili nekaj nasvetov.

Največja past so programi, za katere niti ne vemo, da prenašajo podatke, opozarja Jure Forstnerič z revije Monitor. Poleg programov moramo biti po mnenju sogovornika pozorni na igre, ki vsebujejo oglase, saj se ti prenašajo s spleta.

V tujini brez podatkov

Za zmanjšanje stroškov pri prenosu podatkov v tujini je najpomembneje, da izključite vse, kar bi lahko s spleta prenašalo podatke, kot je GPS-navigacija ali posodabljanje statusov na družbenem omrežju Facebook, poudarja Forstnerič, ki meni, da je najbolj smotrno, da izključite podatkovni “roaming” in da do spleta dostopate prek brezplačnega omrežja wi-fi.

Varčujte z brskalnikom

Prenos podatkov lahko zmanjšate tudi z uporabo brskalnika Opera, ki je za telefone in tablice z različnimi operacijskimi sistemi na voljo v različicah Mini in Mobile. Brskalnik omogoča do 90-odstotno kompresijo spletnih strani. Opera na svojih strežnikih v oblaku poskrbi za to, da za ogled spletnih strani porabite veliko manj podatkov, hkrati pa se poveča hitrost nalaganja strani.

S Skypom do prihranka

Cena klicev in pošiljanja SMS-sporočil je odvisna od mobilnega operaterja in paketa, zato se o stroških pred odhodom v tujino pozanimajte pri svojem operaterju, svetuje Forstnerič. Lahko pa si na pametne telefone prenesete aplikacijo Skype, s katero lahko pošiljate SMS-sporočila v Slovenijo za sedem centov in v slovenska mobilna omrežja telefonirate za 24 centov na minuto oziroma za 55 centov na minuto za klice v slovenska stacionarna omrežja.

Stroške klicev in pošiljanja SMS-sporočil lahko omejite tudi z nakupom predplačniških SIM-kartic v državi, kjer preživljate dopust.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.