Slovenija
21 ogledov

Past: prenos podatkov

Infografika Žurnal24 main
Manjši račun. V tujini do spleta dostopajte prek omrežja wi-fi. Privarčujete lahko tudi z aplikacijami in uporabo lokalnih predplačniških SIM-kartic.

Marsikdo bo božično-novoletne praznike preživel v tujini. Da prvi račun za mobilno telefonijo v letu 2013 ne bo previsok, smo pripravili nekaj nasvetov.

Največja past so programi, za katere niti ne vemo, da prenašajo podatke, opozarja Jure Forstnerič z revije Monitor. Poleg programov moramo biti po mnenju sogovornika pozorni na igre, ki vsebujejo oglase, saj se ti prenašajo s spleta.

V tujini brez podatkov

Za zmanjšanje stroškov pri prenosu podatkov v tujini je najpomembneje, da izključite vse, kar bi lahko s spleta prenašalo podatke, kot je GPS-navigacija ali posodabljanje statusov na družbenem omrežju Facebook, poudarja Forstnerič, ki meni, da je najbolj smotrno, da izključite podatkovni “roaming” in da do spleta dostopate prek brezplačnega omrežja wi-fi.

Varčujte z brskalnikom

Prenos podatkov lahko zmanjšate tudi z uporabo brskalnika Opera, ki je za telefone in tablice z različnimi operacijskimi sistemi na voljo v različicah Mini in Mobile. Brskalnik omogoča do 90-odstotno kompresijo spletnih strani. Opera na svojih strežnikih v oblaku poskrbi za to, da za ogled spletnih strani porabite veliko manj podatkov, hkrati pa se poveča hitrost nalaganja strani.

S Skypom do prihranka

Cena klicev in pošiljanja SMS-sporočil je odvisna od mobilnega operaterja in paketa, zato se o stroških pred odhodom v tujino pozanimajte pri svojem operaterju, svetuje Forstnerič. Lahko pa si na pametne telefone prenesete aplikacijo Skype, s katero lahko pošiljate SMS-sporočila v Slovenijo za sedem centov in v slovenska mobilna omrežja telefonirate za 24 centov na minuto oziroma za 55 centov na minuto za klice v slovenska stacionarna omrežja.

Stroške klicev in pošiljanja SMS-sporočil lahko omejite tudi z nakupom predplačniških SIM-kartic v državi, kjer preživljate dopust.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.