Pepel iz ljubljanske toplarne bo končal na rečnem bregu

Foto: Bou0161tjan TacolLjubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Topl Ljubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Toplarniu0161ka 19, L
HSE-Energetska družba Trbovlje (HSE-EDT) jutri začela prevzemati elektrofiltrski pepel iz Energetike Ljubljana. V naslednjih letih bodo prevzeli šest tisoč ton pepela in žlindre s klasifikacijsko številko 10 01 01.
Oglej si celoten članek

S skladiščenjem pepela v skladišču Lakonca se je 11. septembra strinjal občinski svet.

Po analizah Regionalnega tehnološkega centra Zasavje gre za nenevaren odpadek, ki je primeren za predelavo v koristen gradbeni material, z nadomeščanjem naravnih surovin. "Vse izmerjene koncentracije iz izlužka odpadka so pod mejnimi vrednostmi in ne izkazujejo nobenih nevarnosti za zdravje ljudi, kar pomeni da se ga s postopki lahko predela v inerten gradbeni material," so sporočili iz HSE.

Družba HSE-EDT bo v nadaljnjem ravnanju pepel predelala v gradbeni material, s katerim se bo rekultivirala brežina na območju Lakonce, kjer je po občinskih prostorskih načrtih predvidena obrtna cona. Družba HSE-EDT se je zavezala, da do pridobitve slovenskega tehničnega soglasja ne bo izvajala nobenih drugih manipulacij s skladiščenim elektrofiltrskim pepelom, so še sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:38 23. Oktober 2019.

    To se tudi iz zemlje na tvojem vrtu. Pa iz granita, betona... Važno je da so te koncentracije pod mejno …

  • 13:03 23. Oktober 2019.

    iz vsakega elektrofilterskega pepela , tudi iz tega Jankovičevega , se desetletja izloča radioaktivni plin radon !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.