Slovenija
3343 ogledov

Pepel iz ljubljanske toplarne bo končal na rečnem bregu

Ljubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Toplarniu0161ka 19, L Bou0161tjan TacolLjubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Topl
HSE-Energetska družba Trbovlje (HSE-EDT) jutri začela prevzemati elektrofiltrski pepel iz Energetike Ljubljana. V naslednjih letih bodo prevzeli šest tisoč ton pepela in žlindre s klasifikacijsko številko 10 01 01.

S skladiščenjem pepela v skladišču Lakonca se je 11. septembra strinjal občinski svet.

Po analizah Regionalnega tehnološkega centra Zasavje gre za nenevaren odpadek, ki je primeren za predelavo v koristen gradbeni material, z nadomeščanjem naravnih surovin. "Vse izmerjene koncentracije iz izlužka odpadka so pod mejnimi vrednostmi in ne izkazujejo nobenih nevarnosti za zdravje ljudi, kar pomeni da se ga s postopki lahko predela v inerten gradbeni material," so sporočili iz HSE.

Družba HSE-EDT bo v nadaljnjem ravnanju pepel predelala v gradbeni material, s katerim se bo rekultivirala brežina na območju Lakonce, kjer je po občinskih prostorskih načrtih predvidena obrtna cona. Družba HSE-EDT se je zavezala, da do pridobitve slovenskega tehničnega soglasja ne bo izvajala nobenih drugih manipulacij s skladiščenim elektrofiltrskim pepelom, so še sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • blayo 13:38 23.oktober 2019.

    To se tudi iz zemlje na tvojem vrtu. Pa iz granita, betona... Važno je da so te koncentracije pod mejno vrednostjo.

  • marsal 13:03 23.oktober 2019.

    iz vsakega elektrofilterskega pepela , tudi iz tega Jankovičevega , se desetletja izloča radioaktivni plin radon !