Pet let jih preživi le pol

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Letos za subvencije skoraj 12 milijonov.
Oglej si celoten članek

“Subvencije za samozaposlitev so med najuspešnejšimi programi aktivne politike zaposlovanja,” poudarjajo na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ). V petih letih je država podelila več kot 19 tisoč subvencij, vsakemu upravičencu 4.500 evrov. Lani je šlo v ta namen iz proračuna 15 milijonov evrov, letos tri milijone manj.

Le za preživetje

Subvencija je v osnovi namenjena razbremenitvi novih podjetnikov pri plačilu socialnih prispevkov, a denar zaradi pomanjkanja posla številni porabijo le za preživetje, poudarjajo podjetniki. Če podjetje zaprejo prej kot v dveh letih, morajo pomoč države vrniti. Po analizah ZRSZ je takih okoli 15 odstotkov; več kot štiri leta samozaposlitev ohrani manj kot polovica prejemnikov subvencije.

Stroka: Program je uspešen

“Pri vseh programih je nekaj izgube. V primerjavi z drugimi oblikami zaposlovanja pa je spodbujanje samozaposlovanja zelo uspešno. Nekateri resno poskusijo, pa jim ne gre, nekaj je špekulantov. Zato se toliko opozarja na način, kako se ta sredstva pridobijo. Tukaj so seminarji, priprava poslovnega načrta, usposabljanja,” poudarja nekdanji minister za delo Ivan Svetlik.

“Kar petina samozaposlenih, ki so prejemniki subvencije, ustvari nova delovna mesta oziroma dodatno zaposluje. V petih letih je bilo tako ustvarjenih dodatnih 2.617 novih delovnih mest,” poudarjajo na ZRSZ. Svetlik pa dodaja: “Če nekdo subvencijo dobi, ni več na seznamu prejemnikov denarnega nadomestila. Namesto da bi samo porabljal, sredstva, ki jih dobi od države, v kombinaciji z drugimi prihodki porabi tudi za plačevanje prispevkov.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:44 27. Marec 2013.

    SAMOTZAPOSLOVANJE IN SP- ji SO SAMO POTEGAVŠČINA TEGA SISTEMA!!!!

  • 08:32 27. Marec 2013.

    Če bi imeli tvorci zakonov na področju vzpodbujanja podjetništva resne in poštene namene, bi uvedli za novega podjetnika dvoletne davčne …

  • mph
    08:12 27. Marec 2013.

    "“Subvencije za samozaposlitev so med najuspešnejšimi programi aktivne politike zaposlovanja,”". LAŽNIVCI. Za takšne laži, čeprav je morda "tehnično" res tako, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.