Petrol izpostavlja številke, ki naj bi povedale vse

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Napovedi, kdaj naj bi se stanje na črpalkah normaliziralo.
Oglej si celoten članek

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je v luči očitkov, da so pomanjkanje goriva trgovci načrtno ustvarili, v izjavi poudarila, da ne izigravajo sistema ter goriva ne blokirajo zaradi današnjih podražitev.

Po njenih besedah sicer ne morejo zagotoviti, da bodo po polnoči težave z gorivom odpravljene. "Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji, že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta," je zagotovila in napovedala, da bo najpozneje do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena. V družbi so namreč opozorili, da bo dobava, če bo pritisk tudi v naslednjih dneh ostal takšen, kot je zdaj, do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje.

Stanje je predsednica uprave največjega naftnega trgovca ponazorila tudi s številkami. Od četrtka do danes beležijo 500-odstotno večjo prodajo tujih tovornjakov ter 300-odstotno večjo prodajo na avtocestnem križu. "Ko cisterna pride na bencinski servis, jo na povprečnem prodajnem mestu v treh urah že prodajo in izpraznijo," je povedala.

Nižje kot v sosednjih državah

Kljub torkovi podražitvi bodo cene pri nas sicer nižje od okoliških držav. V Avstriji je treba za liter 95-oktanskega bencina v povprečju plačati 2,088 evra in za dizel 2,071 evra, v Italiji bencin stane 2,148 evra in dizelsko gorivo 2,092 evra, na Madžarskem pa je cena 95-oktanskega bencina 2,09 evra in dizla 2,20 evra, izhaja s spletne strani AMZS. Na Madžarskem za voznike avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami veljajo nižje regulirane cene, liter goriva za njih stane 480 forintov (1,20 evra).

Na Hrvaškem bodo cene z današnjim dnevom podobne. Po uvedbi najvišjih dovoljenih cen za liter bencina zunaj avtocest bo treba tam odšteti 1,87 evra in za dizelsko gorivo 1,81 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah bodo medtem trgovci lahko določali sami, tako kot pri nas.

Slovenija Toliko bomo po novem odšteli na črpalki zunaj avtocest Slovenija Golobov odziv na pomanjkanje goriva na črpalkah

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:41 21. Junij 2022.

    Uprava Petrola je opozorila, da jih je treba zamenjat. Pa nazaj uvest državno regulacijo max cene goriva, kot je bilo …

  • 10:09 21. Junij 2022.

    Kdaj pojdejo pa place gor???

  • 10:03 21. Junij 2022.

    To bajso na Petrolu je potrebno takoj zamenjati!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.