Slovenija
10387 ogledov

Toliko bomo po novem odšteli na črpalki zunaj avtocest

Bencinska črpalka Profimedias
Nove cene bodo veljale do 4. julija.

Z jutrišnjim dnem, ko se izteče trenutna ureditev določanja cen pogonskih goriv, bo zunaj avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra, je razvidno iz objave na spletnih straneh gospodarskega ministrstva. 

To je 19,5 oz. 18 centov na liter več kot trenutno. Nove cene bodo veljale do 4. julija.

Vlada je namreč minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z jutrišnjim dnem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. 

Medtem bodo trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah sami določali cene. Vlada je sicer začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Še danes sicer v državi velja, da so cene navzgor omejene tako ob avtocestah kot zunaj njih. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina je 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Zaradi pričakovane podražitve so se mnogi v minulih dneh odpravili na bencinske servise, kjer pa so ponekod zaradi povečanega povpraševanja imeli težave z dostavo goriva na črpalke. Trgovci sicer zagotavljajo, da so zaloge zadostne.

Kljub torkovi podražitvi so cene pri nas nižje od okoliških držav. V Avstriji je treba za liter 95-oktanskega bencina v povprečju plačati 2,088 evra in za dizel 2,071 evra, v Italiji bencin stane 2,148 evra in dizelsko gorivo 2,092 evra, na Madžarskem pa je cena 95-oktanskega bencina 2,09 evra in dizla 2,20 evra, izhaja s spletne strani AMZS. Na Madžarskem za voznike avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami veljajo nižje regulirane cene, liter goriva za njih stane 480 forintov (1,20 evra).

Na Hrvaškem bodo cene s torkom podobne. Po uvedbi najvišjih dovoljenih cen za liter bencina zunaj avtocest bo treba tam odšteti 1,87 evra in za dizelsko gorivo 1,81 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah bodo medtem trgovci lahko določali sami, tako kot pri nas.

Robert Golob Slovenija Slovenija Golobov odziv na pomanjkanje goriva na črpalkah Matjaž Han Slovenija Bencin in dizel, minister Matjaž Han se je opravičil

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • QSprm 19:17 20.junij 2022.

    Ta režim je popolnoma nevzdržen z vidika realnosti drzi kot pribito. Pateticni licemernezi so sami povzrocili vso to kolobocijo z rastjo cen. Zdej pa kot trudijo prikazat kot veliki heroji, ko kot da resujejo probleme nekoga drugega. Bebave sankcije so ...prikaži več ravno tako bebave, kot je bila slaboumna bitka z nad boleznijo zadnjih 2h let. Vse seveda na skodo raje. Niti osel ne gre 2x na led, samo podaplska razlicica gre stirikrat. Pa se hvalijo se s tem.